El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, que té la seu a Sant Pere de Galligants, ha obert al públic l’exposició El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona. Aquesta és una mostra que s’inclou en el marc de la commemoració dels 175 anys del MAC a Girona, que formen tot un seguit d’activitats que permetran rememorar la trajectòria de l’equipament.
L’exposició consta de 330 peces exposades a la nau central del monestir de Sant Pere de Galligants i està dividida en dos àmbits: Temps de vida i Temps de l’adéu. La mostra fa un recorregut a través d’un seguit de peces de diferents contextos culturals, que han anat teixint la nostra història i que permeten explicar set àmbits de la nostra vida: néixer, menjar, produir, gaudir, lluitar, crear i morir.

Les peces exhibides, d’una gran qualitat estètica, són tresors arqueològics excepcionals per la condició històrica que amaguen i fins i tot poden arribar a provocar l’emoció del visitant. Darrera aquests tresors s’hi amaguen anècdotes, tradicions, particularitats i peculiaritats pròpies del seu moment. El MAC ha programat les Visites al capvespre, que faran un recorregut per l’exposició fora de l’horari habitual del museu. Aquestes visites s’oferiran tots els divendres de juliol, a les 20 hores.

El programa Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D del Departament de Cultura ha permès que una selecció d’aquestes peces, que han estat escanejades en 3D, estiguin disponibles a Internet. Una corna de senyals provinent del derelicte Culip IV, una joguina procedent d’Empúries, un arpó paleolític, un càlat ibèric o una delicada nina articulada, són alguns dels objectes que es poden observar des de tots els punts de vista i amb el màxim detall. La col·lecció de 10 objectes està disponible al perfil de Giravolt de la plataforma 3D Sketchfab. Aquesta exposició es complementa amb un audiovisual. Un recorregut sobre l’origen de les col·leccions, però també una mostra de la tasca quotidiana que realitza l’equip humà del museu per a la conservació del monument i de la col·lecció arqueològica que custodia la seu del MAC a Girona.

Arran d’aquesta exposició s’editarà un catàleg en el que s’han escollit una dotzena de les peces més emblemàtiques de la mostra que estaran comentades per especialistes en el món de l’arqueologia i persones relacionades amb el museu. Així mateix, personalitats molt vinculades a la ciutat, fan una breu reflexió sobre quin ha estat el seu lligam amb la institució, com per exemple, el xef Joan Roca, l’escriptor Rafel Nadal, l’historiador Joaquim Nadal, l’escultor Pep Admetlla, el llibreter Guillem Terribas, i els arqueòlegs Eudald Carbonell, Narcís Soler, Josep M. Nolla, Enriqueta Pons, Aurora Martín o Gabriel de Prado, entre d’altres. També hi participen els propis responsables dels diferents museus de la ciutat, que han reflexionat sobre la vinculació dels seus equipaments amb el que és el museu més antic de Girona.

El MAC de Girona, hereu de l’antic Museu de Sant Pere de Galligants, custodia les col·leccions arqueològiques més importants de les nostres comarques. A través dels objectes, l’exposició fa viatjar el visitant des de l’origen de la vida fins al moment de la mort, del paleolític a l’època visigòtica, per una quarantena de jaciments arqueològics d’aquest territori. Un recorregut únic, no només per l’experiència compartida, sinó també per l’emoció de la descoberta dels llocs més importants de l’arqueologia gironina (tant terrestre com subaquàtica), que ens conviden a fer-hi un passeig i a gaudir dels indrets com a font de coneixement del nostre passat històric.