Girona Monumental i Girona Episcopal: la Catedral, Sant Feliu i el Museu d’Art en un tiquet

Travessem una època més aviat convulsa, però n’he d’extreure el més positiu per tal de gaudir-ho a fons. La pandèmia va provocar el tancament de molts dels nostres monuments, de llocs emblemàtics que formen part del nostre paisatge vital. El confinament no ens ha permès fer visites, no només personals, el més dolorós, sinó també a visites que ens nodrien l’ànima, com són les visites de tipus cultural.

En aquest post us proposem unes visites per refer-vos de tota aquesta època complexa. Us proposem la visita Girona Monumental o, si la voleu fer més complerta, Girona Episcopal. Aquestes dues visites s’han reprès després de 9 mesos, des que les obres al museu Tresor de la Catedral i la pandèmia van obligar a la seva suspensió. La visita Girona Monumental inclou l’entrada a la Catedral de Girona (60 minuts) i a la Basílica de Sant Feliu (30 minuts). L’entrada permet visitar els diferents espais el mateix dia o bé en dies separats i té una validesa de 12 mesos des de la compra. La visita Girona Episcopal contempla l’entrada conjunta a la Catedral de Girona (60 min.), la basílica de Sant Feliu (30 min.) i el Museu d’Art de Girona (60 min.), l’antic Palau Episcopal de Girona.

El Tapís de la Creació a la seva nova ubicació. Foto: Edu Baztán.

Us assegurem, però, que tots i cadascun dels moments que ens hem vist privats de contemplar aquest patrimoni s’obliden absolutament en accedir a la nova sala on s’exhibeix el Tapís de la Creació, una joia tèxtil del romànic, la clau del volta del museu Tresor de la Catedral. És el canvi més important amb que es trobarà el visitant quan torni a les sales del museu, mentre que el visitant que no hi hagi estat mai, podrà contemplar aquesta peça única al món amb tota comoditat.

Dues pàgines del Beatus que s’exposa al Tresor de la Catedral de Girona. Foto: Visitmuseum.

El museu Tresor de la Catedral de Girona s’ha adequat als temps, s’ha modernitzat. Les sales han estat remodelades, la pedra vista ha estat coberta de làmines de guix, que aillen les sales pel que fa a temperatura i humitat i les hi donen més luminositat. El museu, que abans tenia una exposició permanent d’una vuitantena de peces, ha reduït a la meitat aquest nombre per tal de clarificar el discurs museogràfic. A més, el museu disposa d’una sala més i un atri on rebre el visitant, que ha quedat lliure després d’haver desplaçat la botiga de records.

Rosassa de la Catedral de Girona. Foto: Miquel Millan / Arxiu Imatges PTCBG.

El visitant farà un recorregut lineal a la Catedral, entrant per la porta de la Plaça dels Apòstols, recorrerà la nau gòtica del temple i, una vegada contemplada la massa pètria de la nau, entrarà al museu en una primera sala que explica la catedral Romànica, en la cual la peça estrella és el Beatus. Posterioment accedirà a la sala que explica la catedral gòtica, amb un lloc destacat per l’escultura de Sant Carlemany. El visitant, però, no sospita ni de lluny el que l’espera en la tercera sala, perquè hi ha una doble paret que li ho impedeix. És una mena d’atri de fusta que té continuïtat cobrint el terra de la sala i s’enfila pels costats de la monumental vitrina que allotja el Tapís de la Creació. Entrar a la sala, en la penombra, amb tota la llum concentrada en aquesta enorme peça protegida per un vidre d’una sola peça de 5 metres d’ample per 3 metres d’alt, és una mena de revelació. Provoca veritable admiració. Una vegada recuperats de la sorpresa i després d’observar-lo una estona, el visitant accedeix a una extensió de la sala, per la part de darrera de la vitrina del Tapís, per veure un vídeo que en fa la interpretació. Això permet que, després d’accedir a la cinquena cambra del museu, la cambra tresor, on es conserva l’aixovar litúrgic que explica quina és la funció de la catedral, el públic torni a passar per la sala del Tapís i tingui l’oportunitat de tornar a observar-lo, en aquesta ocasió amb coneixement de causa.

Els magatzems del museu han estat convertits i condicionats com a dipòsits pels fons de l’equipament i, en poques setmanes, el Tresor de la Catedral obrirà un portal on totes les peces que té en dipòsit seran consultables, amb imatges i una fitxa amb la informació més rellevant.

La Basílica de Sant Feliu està documentada des de l’any 882, però la construcció actual és gòtica, del segle XIV. Les dues modalitats de visita inclouen l’entrada a aquest temple, que posseeix un campanar que, com el de la Catedral, és indissociable del skyline de la ciutat.

La sala de Sant Feliu del Museu d’Art de Girona. Foto: Museu d’Art.

L’entrada més completa inclou la visita al Museu d’Art de Girona, fundat el 1976 i situat a l’antic Palau Episcopal de Girona, al costat de la Catedral. L’exposició permanent del museu mostra obres de l’art gironí per ordre cronològic a través d’èpoques i estils successius: romànic, gòtic, renaixement, barroc, realisme, modernisme i noucentisme. També hi ha sales monogràfiques dedicades a la ceràmica, al vidre i a l’art propi de la litúrgia catòlica, així com sales d’exposició temporals. Les principals col·leccions són les medievals.

Imatge de capçalera: Catedral de Girona. Foto: JD Andrews / Arxiu Imatges PTGCB.