L’ Associació Passatges de Cultura Contemporània, de Portbou, que pren el seu nom, Passatges, de l’obra homònima del pensador Walter Benjamin, organitza el proper 16 de gener, a les 6 de la tarda, una tertúlia virtual a l’entorn de l’obra Camí de Sirga, de l’escriptor de Mequinensa Jesús Moncada.
Des de Passatges, sota la coordinació d’ Antònia Huertas i Rosanna Tocchetto, es fa aquesta proposta de tertúlia a l’entorn d’obres literàries de qualitat que són passatges entre ficció i realitat, emoció i raó, tradició i actualitat, amb una temàtica diversa i preferiblement contemporània.

La novel·la Camí de Sirga, publicada per primera vegada l’any 1988, ja és un clàssic. Amb precisió històrica i amb un llenguatge viu, l’autor rememora, a través de la vida i dels records de diferents personatges, la història dels últims cent anys d’un poble, que havia estat un centre miner important, condemnat a la desaparició. El lloc que ocupa serà submergit sota les aigües per construir-hi un embassament. En la foto que encapçala aquesta entrada (TNC) hi podeu veure l’antic Mequinensa, el lloc on Moncada situa la seva novel·la, el seu poble natal, malgrat que no l’esmenta en tota l’obra.

Moncada va obtenir amb aquesta obra els premis Joan Crexells, Ciutat de Barcelona, Fundació d’Amics de les Arts i Lletres de Sabadell, Crítica Serra d’Or, Nacional de la Crítica i va ser finalista del Nacional de Literatura.
Tothom qui vulgui participar a la tertúlia ho pot fer amb inscripció prèvia al correu electrònic info@passatgescultura.org. Una vegada formalitzada la inscripció, a través d’aquest correu els inscrits rebran l’enllaç per assistir a la tertúlia de manera telemàtica.
5a Escola d’Estiu Walter Benjamin
D’altra banda, l’Associació Passatges ha anunciat que ja es poden consultar les càpsules visuals dels conferenciants que van intervenir en la 5a Escola d’Estiu Walter Benjamin (2020), que organitza amb la Fundació Angelus Novus i que es va celebrar el setembre passat. Les càpsules, fins a mitja dotzena, estan editades a mode resum de les conferències de l’escola que, malgrat el context COVID es va poder dur a terme amb èxit. Podeu fer el visionat de les càpsules en aquest enllaç.
Les ponències que va incloure aquesta escola d’estiu van ser: «Dones escriptores i víctimes de l’holocaust, entre elles Gertrud Kolmar, cosina de Walter Benjamin«, per Cari Oriol Serres; «Walter Benjamin: una fantàstica malenconia dominada«, per Carme Alda; «La memòria de l’Holocaust a l’estat espanyol«, per Marta Simó; «Infinita esperança, només que no per a nosaltres. Per què no se salvà Walter Benjamin«, per Claudia Kálasz; «Walter Benjamin i el concepte d’Història…80 anys després«, per Maria Maïlat i «Les fronteres poroses de la fotografia i Walter Benjamin«, per Christian Gattinoni.