Els escenaris de la memòria a terres gironines

Les comarques gironines acullen un gran nombre d’activitats per a tots els públics al voltant de la memòria històrica i els escenaris en els que van transcórrer la Guerra Civil espanyola i la II Guerra Mundial.  Espais com el MUME de la Jonquera (Museu Memorial de l’Exili), el monument a Lluís Companys al Coll de la Manrella, el Coll de Lli, o el Memorial de Walter Benjamin, són avui escenaris de memòria que es poden visitar, alguns dels quals gràcies a la cura que se’n té des del món de l’associacionisme, convertint-se així en una destinació cultural i de memòria. El Club de Màrqueting de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona té entre mans l’estructuració d’aquest tipus de producte cultural que inclou els recursos patrimonials, vestigis i llegat històric vinculats a aquests dos esdeveniments bèl·lics a que fèiem referència, per tal de convertir-los en productes turístics que complementin l’oferta cultural del territori que s’estructura, majoritàriament, al voltant de rutes i camins, indrets, monuments i museus dedicats a aquesta temàtica. L’oferta turística sobre cultura i identitat a la Costa Brava i el Pirineu de Girona es pot consultar en aquest catàleg.

El_llegat_de_l’exili

Inventari d’indrets i equipaments en el marc dels ‘Escenaris de la Memòria’

Els investigadors David González i Ferran Riera són els responsables del projecte de recerca Girona Terra Memorial, que proposa identificar, valorar i posicionar el patrimoni memorial de la demarcació amb l’objectiu de potenciar el turisme cultural de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. González i Riera van ser els guanyadors, amb aquest projecte, de la beca d’investigació Yvette Barbaza, en la darrera edició dels Premis G!. Aquests dos investigadors treballen amb el Patronat per dur a terme l’inventari dels espais i equipaments relacionats amb la memòria històrica.

Una de les activitats culturals que cal remarcar és Camins de l’exili. Organitzada per Hikking & History, aquesta és una proposta de turisme cultural i de memòria als Pirineus Orientals, inspirada en els camins i passos fronteres que van seguir els republicans al final de la Guerra Civil Espanyola fugint de les tropes franquistes cap a França (1939) i els exiliats jueus durant la II Guerra Mundial fugint de l’holocaust nazi cap a Espanya (1940-1945). Camins de l’exili és una ruta circular transfronterera de mitja muntanya (58 km) entre Camprodon i Prats de Molló, però que es pot adaptar a diverses edats i interessos. La major part de la ruta es fa per camins trillats que pugen per les valls amb desnivells suaus. Els desnivells més pronunciats, encara que curts, són la pujada d’Espinavell direcció a Coll Pregon i la baixada des de Coll de Malrem cap a Beget. La durada de l’activitat pot ser de 4 a 12 dies.

Espais destacats de memòria a les comarques gironines:

  • MUME (Museu Memorial de l’Exili) a la Jonquera.
  • Centre d’Interpretació de l’ Exili Cultural Català a Agullana
  • El monument a l’exili i mina Canta  a la Vajol
  • El Coll de Lli a la Vajol:  Lloc de pas de les institucions exiliades el 1939,  entre elles personalitats republicanes com Companys, Negrín i Azaña.
  • El Coll de la Manrella a la Vajol: monument a Lluis Companys.
  • Memorial Walter Benjamin de l’arquitecte israelià Dani Karavan i l’Associació Passatges de Cultura Contemporània
  • El Museu de la Retirada de Camprodon. Col·lecció privada però oberta al públic que mostra la millor col·lecció d’armes de la Guerra Civil.
  • El camp d’aviació  (visita lliure), el refugi i el museu visitable dins l’edifici de La Fàbrica de Celrà
  • Refugi antiaeri Jardins de la infància de Girona.Els Búnquers de Roses.

Imatges: MUME