Escola d’Estiu Walter Benjamin de Portbou, escola de pensament

Enguany fa 80 anys de La Retirada i de l’exili de fins a 300.000 persones que van travessar els Pirineus per Portbou, del total de 500.000 que van fugir de l’Espanya Republicana, que entrava llavors en el túnel fosc del franquisme. L’avenç del nazisme va provocar que molts intel·lectuals europeus fessin camí en sentit invers en esclatar la Segona Guerra Mundial. El filòsof, assagista, traductor i crític literari jueu alemany Walter Benjamin, fugint de la França ocupada, camí de Portugal, va caure en mans de les autoritats franquistes i es va suïcidar a la localitat altempordanesa a finals de setembre del 1940, on hi reposen les seves despulles, en saber que seria repatriat. El 1994 es va inaugurar l’obra Passatges, una intervenció al paisatge de l’artista israelià Dani Karavan, en homenatge al filòsof alemany i, des de l’any 2016, a Portbou s’hi celebra l’Escola d’Estiu Walter Benjamin, organitzada per la Fundació Angelus Novus, per a l’estudi de les arts, la història i el pensament, i l’entitat Passatges de Cultura Contemporània.

L’edició de l’escola d’estiu d’aquest any es celebrarà del 27 al 29 de setembre i pren el títol del llibre La frontera salvaje, de Fernando Hernández Sánchez, que es presentarà durant el cicle. A l’escola hi participaran especialistes, estudiosos i artistes com Cari Oriol, Madeleine Claus, Jean Calens, Carme Alda, Fernando Hernández Sánchez, Anne Roche, Maria Maïlat, Ignasi  Solé Sugranyes o Manolo Laguillo. L’escola, a més, també ha establert un acord amb els artistes residents a la Fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona que treballen l’artista com a activador crític de la Història i amb el Festival de fotografia Fotolimo, entitat que serà representada per diversos fotògrafs en un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia.  

El filòsof alemany Walter Benjamin.

El Centre Cívic de Ca l’Herrero acollirà les activitats de l’escola, que començarà divendres 27 de setembre a la tarda amb dues ponències, la presentació d’un llibre –Au-delà de l’Albera, de l’artista de Jean Calens, amb fragments de textos de Walter Benjamin-, una conversa i fins i tot una representació teatral: Dramatització de la vida de Charlotte Salomon, que va morir al camp d’Auschwitch als 26 anys.

A banda d’altres ponències i actes que es celebraran durant el cap de setmana, destaquem la inauguració, el dissabte 28 de setembre, de l’exposició dels artistes residents de La Escocesa titulada Paisatges desitjats, a la sala de duanes de l’Estació Internacional de Portbou (20h). El diumenge 29, l’escola conclourà amb la presentació del llibre Walter Benjamin-Bertolt Brecht. Trobada a Portbou, de Maria Maïlat, traduït per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén i la presentació de la Biblioteca Walter Benjamin, donació de Gian-Luigi Ponzano a la Fundació Angelus Novus (11h); la performance Living threads de Yael Karavan (11.30h) i un acte commemoratiu al cementiri de Portbou (12h), en el qual es celebrarà la Declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional del Memorial Passatges (2018).

Els idiomes de les sessions seran en català, castellà i francès i es disposarà de traducció simultània en les sessions de dissabte (matí i tarda). Podeu consultar la programació i obtenir més informació en aquest enllaç.