Un espectacle immersiu de llum i so transfigurarà la Catedral

Transfiguració de la nau és el títol de l’espectacle immersiu de llum i so que convertirà la Catedral de Girona en un escenari insòlit de la mà d’una proposta artística singular. L’espectacle es podrà gaudir de manera gratuïta els dies 21, 22 i 23 de juliol -el primer dia la música serà en directe i la resta, enllaunada- i se’n faran diversos passis diaris. La iniciativa, que ha estat promoguda per l’Ajuntament de Girona, compta amb la direcció de l’artista Xavier Bové -responsable del Festival Internacional de Mapping de Girona- i clourà les activitats programades per a la commemoració del 600 aniversari de la nau gòtica de la Catedral. Bové explica sobre l’espectacle que “és un acte pensat perquè la ciutadania de Girona redescobreixi aquest espai únic del nostre patrimoni”, alhora que ha remarcat la complexitat tecnològica de l’espectacle de llums, que és “innovador tant a Girona, com en l’àmbit nacional i estatal”. A més de Bové, l’equip artístic de l’espectacle està format per Onionlab (disseny lumínic i creatiu), Zinkman (composició musical), la Giorquestra i Pau Riuró (organista).

L’espectacle, que consta aproximadament de 25 minuts de durada, consistirà en quatre parts corresponents a quatre moviments musicals: introspecció, recerca, transfiguració i plenitud. La música ha estat composada especialment per l’ocasió i segueix un estil clàssic minimalista contemporani, amb tocs de música electrònica.  Es fusionaran els sons electrònics sincrònics amb les llums i amb la música interpretada per una formació de deu músics, formada per un pianista i un grup d’intèrprets de corda de la Giorquestra (dos violins primers, dos violins segons, dues violes, dos violoncels), als quals s’hi afegirà l’orgue de la Catedral, que l’any vinent compleix 75 anys. Aquest té la missió d’aportar el so característic de la Catedral de Girona, explorant-ne els diferents registres, mentre que les cordes hi posaran el dramatisme de les melodies i els bucles sonors amb característiques orgàniques i el piano jugaran un paper més minimalista al llarg de la composició.

Durant l’espectacle s’atraurà l’atenció del públic, gràcies als jocs de llum, sobre els diferents detalls de l’arquitectura de l’espai, seguint les quatre fases de la proposta. L’espectacle constitueix doncs una mena de coreografia de llums, que també es podrà veure parcialment des de la part exterior de la Catedral i, per extensió, des d’alguns punts de la ciutat allunyats del temple.

La proposta està pensada per a tots els públics i l’entrada per accedir-hi és gratuïta, però cal tenir en compte que l’aforament és limitat. El primer dia, el 21 de juliol, l’espectacle comptarà amb la música en directe i hi haurà dos passis: a les 22 h i a les 23 h. Per assistir-hi caldrà inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça transfiguracio@ajgirona.cat. Els dies 22 i 23 de juliol l’espectacle lumínic es farà amb la música enregistrada el dia anterior i es faran passis a les 21.30 h, a les 22.15 h, a les 23 h i a les 23.45 h. Per aquests passis no caldrà inscripció prèvia.