L’any 2016 es va signar al Museu d’Art de Girona l’acord per a la promoció i la difusió conjunta dels elements monumentals de la Girona Episcopal: la Catedral, la Basílica de Sant Feliu i el Museu d’Art de Girona, situat a l’antic Palau Episcopal. L’acord establia, entre altres, la possibilitat de visita conjunta dels tres espais a preus més reduïts i actuacions de promoció d’aquesta modalitat de visita. Des de llavors s’han dut a terme diverses accions de promoció, des de la creació d’una imatge de marca conjunta, l’edició de tríptics i fulletons informatius, pòsters i campanyes de promoció puntual a la ciutat durant la temporada d’estiu. Desprès de dos any de funcionament l’èxit és clar i és per això que les dues institucions implicades han renovat l’acord per a dos anys més com a mínim.
Construcció d’un nou lloc web
La renovació del conveni ha coincidit amb la construcció d’un nou lloc web de difusió de la Girona Episcopal, disponible en 4 idiomes i de caire molt visual, així com un vídeo promocional de la visita. El web a més d’oferir informació pràctica de com arribar al monuments i com realitzar la visita, permet una primera aproximació als tres monuments i posa de relleu les principals obres d’art de què el visitant podrà gaudir durant el seu itinerari: el Tapís de la Creació a la Catedral de Girona, el Crist jacent a la Basílica de Sant Feliu i els retaules de Sant Pere de Púbol o el de Sant Feliu, per citar-ne alguns, exposats al Museu d’Art.
Amb l’entrada conjunta ‘Girona Episcopal’ el visitant pot accedir als tres elements emblemàtics de la ciutat a un preu reduït de 10 euros. L’entrada es pot adquirir a qualsevol dels tres espais patrimonials i ofereix reduccions en la tarifa a jubilats, estudiants acreditats, nens de 8 a 16 anys i discapacitats. També s’ofereix una tarifa especial per a grups turístics. La visita a la Catedral de Girona, la Basílica de Sant Feliu i el Museu d’Art de Girona permet gaudir d’un discurs complementari que esdevé un gran atractiu com a conjunt, per proximitat i per relat. Aquests conjunts patrimonials i els béns mobles que s’hi exposen en cadascun d’ells resulten complementaris i esdevenen exponents destacats de la història i l’art de la diòcesis gironina.
Apostes de present i de futur
El Museu d’Art de Girona (md’A) fa una aposta per posar de relleu el relat conjunt de la Girona Episcopal a través de la millora del discurs i l’exposició dels béns patrimonials més emblemàtics que presenta a les seves sales permanents. L’ exposició Vitralls. La llum de la catedral de Girona, que posa en relació les taules de vitraller conservades al md’A amb fragments de vitralls del segle XIV conservats fins ara als magatzems de la Catedral, es manté com exposició permanent gràcies a l’acord de dipòsit de les obres amb la Catedral de Girona. D’altra banda, coincidint amb les Fires de Sant Narcís, el Museu d’Art presentarà la renovació de la Sala 9 dedicada a exposar els fragments de l’antic retaule major de Sant Feliu. Una nova museografia, amb nous textos explicatius que s’acompanyarà d’un audiovisual per explicar la confecció de l’antic retaule. Altres projectes en els que ja s’està treballant són posar de relleu l’antic Palau Episcopal per comprendre’n la seva estructura, arquitectura i evolució, així com exposar els fets històrics més destacats que s’hi han esdevingut. També està projectada la creació d’un itinerari guiat pels tres espais patrimonials i els edificis destacats del barri catedralici com la Pia Almoina.
Els tres monuments de ‘La Girona Episcopal’
• El Museu d’Art de Girona (antic Palau Episcopal) gestionat a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, a més d’ocupar l’antic Palau Episcopal, conserva i difon un important conjunt d’obres d’art datades entre el segle X i el segle XXI. Bona part d’aquest fons és propietat del Bisbat de Girona i en destaquen els notables conjunts procedents de la diòcesis com Sant Miquel de Cruïlles o Sant Pere de Rodes i retaules com el de Púbol, obra de Bernat Martorell (s. XIV) o l’antic retaule de Sant Feliu, una de les obres més excepcionals del renaixement català (s. XVI).
• Basílica de Sant Feliu va ser catedral de la ciutat de Girona fins el segle X i actualment és un dels edificis més representatius del gòtic a la ciutat així com una de les fites visuals de la mateixa. Conserva en el seu interior remarcables obres d’art: un conjunt de vuit sarcòfags paleocristians i l’escultura del Crist Jacent del segle XIV, obra del mestre Aloi.
• Catedral de Girona és l’espai més emblemàtic de la ciutat. Va ser bastida entre els segles XI i XVIII i en destaquen el claustre romànic, l’àmplia nau gòtica i la façana barroca amb l’ espectacular escalinata d’accés. La Catedral conté i difon el Museu– Tresor que exposa objectes de notable valor històric i artístic, entre ells el Beatus de Girona (s.XI) o el cèlebre Tapís de la Creació (s. XII) entre altres.