Festival de Cervià de Ter: música clàssica i romànic

L’església del monestir romànic de Santa Maria, de Cervià de Ter, és des de l’any 2011 el marc, superb, de la celebració del festival de música clàssica que organitzen els Amics de Cervià Antic amb la col·laboració de la prestigiosa promotora Ibercamera, una entitat compromesa des de fa més de 30 anys amb la promoció de músics i intèrprets catalans de reconegut virtuosisme i projecció internacional.

La fórmula és la mateixa que ha dut a l’éxit a d’altres cicles musicals que s’organitzen a les comarques gironines: la combinació de l’excel·lència artística amb la riquesa i la bellesa patrimonials. El monestir, un priorat benedictí declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, va ser fundat l’any 1053 per Silvi Llobet i la seva esposa, Adalets, senyors del castell de Cervià. A l’acte de consagració de l’església està documentada l’assistència del comte Ramon Berenguer de Barcelona i la seva àvia, la comtessa Ermessenda.  Aquest és el marc del cicle que, des de l’any 2011, no només apropa el monument a la població, sinò que també permet gaudir d’actuacions musicals de primer nivell.

L’edició d’enguany del Festival de Música de Cervià es celebrarà del 3 a l’11 d’agost i els quatre concerts programats començaran a les 10 de la nit. Obrirà el cicle, el 3 d’agost, la pianista Maria Canyigueral, que proposarà un programa amb tres dels grans noms de l’univers pianístic: GranadosMompou i Blancafort. L’endemà, el 4 d’agost, actuarà a Cervià el Cor Madrigal, dirigit per Mireia Barrera. Aquesta formació, fundada pel mestre Cabero, interpretarà peces de Kodály (Stabat Mater), Mozart (Ave Verum Corpus), Britten (A Hymn to the Virgin) o cançons populars catalanes, entre d’altres.

La pianista russa Varvara ha estat l’artista resident del cicle els darrers tres anys, una residència que tancarà amb dos concerts, els dies 10 i 11 d’agost, acompanyada de dos solistes excepcionals, el violinista Fumiaki Miura i el violoncelista Jonathan Roozeman.  Els programes dels dos concerts seran diferents i si en el primer es podran escoltar peces de Bach, Cassadó, Ravel i Schubert, en el segon el públic podrà gaudir de la interpretació d’obres de Ysaÿe i Franck a més d’obres diferents a les del primer recital de Bach i Schubert.