Festival Som Cultura. Les arts escèniques

L’espectacle, les arts escèniques, no podien faltar al Festival Som Cultura i, en celebrar-se aquest a les comarques gironines en la mateixa època que Temporada Alta, estava clar que l’aliança estava cantada. És per això que Som Cultura inclou en la seva programació una funció de Terra baixa, d’Àngel Guimerà, de la qual l’actor Lluís Homar i el director Pau Miró n’han fet una versió esplendorosa, que ja es va poder veure a Temporada Alta el 2014, que va tornar el 2015 i torna aquest any. Terra Baixa ha rebut tots els elogis i reconeixements possibles. Aquest és un text de referència en la trajectòria artística d’Homar: va debutar interpretant-lo als 16 anys als Lluïsos d’Horta i també va protagonitzar la mítica posada en escena de Fabià Puigserver. Aquí n’assumeix tots els papers: fa de l’ingenu Manelic, la tel·lúrica Marta, el despòtic amo Sebastià i la jove Nuri, que tot just comença a conèixer l’amor. El Teatre Municipal de Girona acull dues funcions el 12 de novembre (18h i 21h).

4c55c93b61ad68ff535629a2f86c996e_LConcert d’El Pont d’Arcalís

Al novembre també es celebrarà la primera edició del Càntut, un festival que prové del projecte homònim Càntut. Cançons i músiques dels avis, que sorgeix per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines, i reivindicar així unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana.  Però, segons els organitzadors, “no n’hi ha prou amb això, cal fer viure aquestes cançons perquè esdevinguin realment emotives, pràctiques i comunicatives. D’aquí neix el Festival Càntut , una proposta per a tots els públics amb concerts, tallers, xerrades, exposicions… però sobretot amb una manera d’entendre la música: més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que vol trencar barreres entre artistes i oients. En el marc del Càntut, hi ha programada l’actuació d’El Pont d’Arcalís, una formació que porta més de vint anys damunt dels escenaris, fet que l’ha convertit en un referent en l’àmbit de la música folk i d’arrel del país, però sobretot de les comarques pirinenques. Aquest concert també es troba dins el programa del Festival Som Cultura. El dia 19 de novembre a les 9 de la nit, a Cassà de la Selva.

bernatIIRepresentació teatral ‘El retaule de Bernat II Vescomte de Cabrera

Les arts escèniques tenen una altra estació al Som Cultura. En aquest cas amb la recreació d’una història sobre Bernat II, el vescomte de Cabrera i senyor del castell de Montsoriu. La peça explica com sa majestat Pere IV, rei de Catalunya, Aragó, València i Mallorca, compte de Barcelona i d’Empúries, i duc d’Atenes i de Neo Pàtria, convoca tots els seus súbdits, nobles i vassalls, eclesiàstics i homes d’armes, vilatans i serfs a que hi siguin presents al judici contra Bernat II, vescomte de Cabrera i de Bas, i senyor de Montsoriu, acusat de conspiració, contumàcia i alta traïció a la corona. La sentència serà executada d’immediat. El dia 20 de novembre, a Hostalric (17h).