Festival Som Cultura. La memòria

Som Cultura no podia obviar la memòria, és per això que durant aquest mes intens hi ha programades quatre activitats que hi tenen relació. La primera es va dur a terme el cap de setmana passat i consistia en resseguir l’itinerari literari de Santiago Rusiñol per terres gironines. Les altres tres, que es celebraran al llarg del mes, us les presentem.

Fugits del Feixisme. Excursió a peu guiada Camprodon-Prats de Molló

L’ocupació franquista va suposar que unes 400.000 persones s’exiliessin entre finals de gener i mitjans de febrer travessant en pèssimes condicions la frontera que separava els estats espanyol i francès. D’aquests, uns 100.000 ho van fer de Camprodon a Prats de Molló travessant la frontera per Coll d’Ares. Aquesta excursió consisteix a seguir els passos d’aquests homes, dones i nens. Un petit homenatge en la seva memòria i els participants també gaudiran d’un dels racons més bells del Pirineu Oriental entre el Ripollès i l’Alt Vallespir. Aquesta activitat es celebrarà els dies 13, 24 i 27 de novembre i dins el preu de l’experiència s’inclou guia acompanyant de muntanya, transfer de tornada i dinar a Prats de Molló.

Una variant d’aquesta sortida és la que s’ha batejat com a Camins de l’exili, de Camprodon – Prats de Molló. La diferència és que la primera és a peu i aquesta està pensada per fer-la amb vehicles particulars.  El recorregut, però, està plantejat també com a homenatge als homes, dones i infants que van travessar la frontera fugint de l’exèrcit franquista. Aquesta activitat es celebrarà els mateixos dies que la anterior (13, 24 i 27 de novembre)  i dins el preu de l’experiència s’inclou guia acompanyant i dinar al santuari de Nostra Senyora de la Coral. En tots dos casos el punt de trobada és la Plaça de la Vila (davant l’Ajuntament de Camprodon), a les 9 del matí.

LOGO-SOLDATS-GRACIA-CEls últims dies de la Guerra Civil a Catalunya, l’èxode d’un poble: visions des de Camprodon (19-11, 12h)

En aquesta vista es relatarà com varen ser aquells darrers moments tràgics del mes de febrer de 1939, com Camprodon va rebre en pocs dies prop de 100.000 soldats i civils i 3000 ferits pel camí de la frontera a la recerca de la llibertat. El guiatge és a càrrec de Lux Mundi Serveis Culturals, organitzada per la Mancomunitat de Camprodon. Aquesta visita es celebrarà el dia 19 de novembre, començarà a les 12 del migdia i durarà una hora i mitja. El punt de trobada és la Plaça de la Vila (davant l’Ajuntament de Camprodon).

El Museu Memorial de l’Exili organitza, el proper dia 19 (11h) una visita guiada a Agullana i al seu entorn, amb lectures de textos literaris i testimonials. Entre el gener i els primers dies de febrer de 1939, escriptors i intel·lectuals catalans de renom van fer parada a Agullana. La guerra arribava a la seva fi a Catalunya. Aquest municipi de l’Alt Empordà va ser la darrera parada per a molts d’ells abans de deixar el territori català. Alguns  ja no van tornar al seu país. Durant aquesta activitat es combinarà la visita comentada a la sala “L’exili cultural català de 1939”, les lectures de textos i el recorregut per llocs significatius d’Agullana relacionats amb els darrers dies de la Catalunya republicana.