Figueres es Mou amb la dansa i la Casa Masó celebra 100 anys

La dansa com a activitat per refermar-se en allò que som. Aquesta és la proposta de l’edició d’enguany del Festival Figueres es Mou, que es va ajornar degut a la COVID-19 i que es celebrarà del 4 a l’11 d’octubre organitzat per l’associació Agitart. L’organització basteix el discurs d’aquesta edició a l’entorn de l’article 2 de la Declaració dels Drets Humans, adoptada i proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1948, que diu que “tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origens nacional o social, fortuna, naixement o altra condició […] Ara més que mai ens hem de preguntar, per seguir creant, per seguir ballant, seguir movent allò que ens defineix com a persones. L’art ens pot definir i ens pot representar. En definitiva l’art i la cultura és tot allò que som.”

Joan Català, en un moment de Pelat. Foto: Àngels Melange.

La programació del Figueres es Mou conté un total de 15 propostes -14 espectacles i 1 projecció-, a més d’activitats paral·leles, com ara una exposició, residències artístiques al Castell de Sant Ferran, tallers i propostes educatives que, de fet, la seva durada s’allarga durant tot l’any. El festival es caracteritza pel seu caràcter popular, gràcies a que l’entrada a tots els espectacles és gratuïta -tot i que s’haurà de fer reserva prèvia per seguir les normes de seguretat- i la multiplicitat d’espais en què transcorre. Així doncs, acolliran espectacles La Cate, Auditori dels Caputxins, el Museu de l’Empordà, el Parc de les Aigües, la Plaça Josep Pla, l’Institut Ramon Muntaner o l’Església de Sant Pere.

La Partida, de Vero Cendoya. Foto: Carles Decors.

Pel que fa a la qualitat artística del cartell, és més que remarcable. Destaca Joan Català, amb l’espectacle Pelat (4 oct.), però també el singular Una conferència ballada, d’Explica Dansa (9 oct.). No us perdeu tampoc el multipremiat Flou Papagayo, de Mumusic Circus (10 oct.), una proposta adequada per a tota la família, així com l’aliança dels Brodas Bros. i els bascos Kukai Dantza, que presenten l’espectacle Topa, que barreja dansa urbana i contemporània (11 oct.). Tancarà el festival un espectacle fascinant, que paga molt la pena. Es tracta de La Partida, de Vero Cendoya, i es centra en el futbol. Però no deixeu que la temàtica us tiri enrere, perquè aquest partit coreografiat resulta fascinant (11 oct.). Podeu reservar les vostres entrades en aquest enllaç.

Flou Papagayo, de Mumusic Circus. Foto: Gerard Riera.

Casa Masó: 100 anys

Aquesta tardor a Girona commemorarem el centenari de la Casa Masó amb un seguit d’actes l’assistència o el seguiment dels quals us recomanem vivament i d’entre els quals destaquem el cicle Casa Masó 1920 sobre l’art, la literatura i la música que es feia a Catalunya quan l’arquitecte Rafael Masó va acabar la casa del carrer Ballesteries, el febrer de 1920 després d’haver-hi fet vàries reformes des de 1910. La seva última intervenció, iniciada el 1918, va consistir en afegir una casa veïna al conjunt.

La Fundació Rafael Masó ha programat durant la tardor un seguit d’activitats -que ja s’han iniciat aquest mes de setembre-, amb exposicions, visites guiades, conferències i també un concert de petit format. Les activitats van començar amb La Casa Masó amb ulls de dona, una visita guiada que posa èmfasi en el paper de les dones que han viscut a la casa i la seva relació amb l’arquitecte. Aquesta visita es repetirà el 19 de novembre.

La façana de l’Onyar de la Casa Masó. Foto: Turisme Girona.

Però l’activitat central del centenari és un cicle de conferències que s’està celebrant al menjador de la casa, titulat Casa Masó 1920, que va a càrrec de diferents especialistes que parlen i parlaran d’obres d’art, literatura i música de la mateixa època en que Masó va acabar l’edifici. El primer convidat va ser el poeta Àlex Susanna, director d’art de la Fundació Vila Casas, seguit de la professora Anna Perera, de la Càtedra Joan Vinyoli de la UdG. El cicle tindrà continuïtat el 2 d’octubre, amb el professor Enric Bou, de la Università Ca’ Foscari de Venècia, que tractarà de dos llibres clàssics de la poesia noucentista, L’oreig entre les canyes de Josep Carner i Selvatana amor de Guerau de Liost.

Una estança de la Casa Masó. Foto: Fundació Rafael Masó.

El 9 d’octubre serà el torn de la professora Margarida Casacuberta, també de la Càtedra Joan Vinyoli de la UdG, que parlarà del llibre de poesies L’alta llibertat de Clementina Arderiu. El cicle el clourà el musicòleg Joaquim Rabaseda, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, que el 16 d’octubre pronunciarà una conferència sobre la peça Vistes al mar d’Eduard Toldrà i tres sardanes de Juli Garreta. Durant la conferència un quartet de corda interpretarà les obres musicals en directe. A més, cada conferència acabarà amb un tast de vi de la D.O. Empordà. Totes les conferències són gratuïtes (es farà taquilla inversa) però l’aforament és limitat, per estricte ordre d’inscripció. Les inscripcions es poden per correu electrònic a info@rafaelmaso.org.

Una sala de la Casa Masó. Foto: Fundació Rafael Masó.

Els actes de celebració del centenari de la Casa Masó inclou visites guiades gratuïtes a l’immoble, els dissabtes 19 i 26 de setembre, 3, 10, 17, 24 i 31 d’octubre, sempre a les 11.30 h. El 5 d’octubre es presentarà l’exposició temporal 50 anys de l’Arxiu Històric del COAC, que mostrarà una selecció dels millors dibuixos i plànols d’arquitectes conservats a l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Clourà la celebració del centenari una nova proposta de la Fundació, els Diàlegs contemporanis amb la Casa Masó, que cada dos anys convidarà un artista contemporani perquè faci una exposició o intervenció en els interiors noucentistes històrics de la casa. El primer convidat serà el pintor Corominas (Sarrià de Ter, 1951). Entre el 22 d’octubre i el 5 de desembre Corominas instal·larà algunes de les seves pintures i objectes a la Casa Masó.