Figueres està preparada per acollir “l’espectacle més gran del món”

El món del circ està en deute amb el cineasta Cecil B. de Mille, des que aquest va dirigir i produir el film L’espectacle més gran del món (The greatest show on Earth) l’any 1952. Aquesta pel·lícula, rodada per cert al Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus que recentment ha anunciat el seu tancament definitiu el proper mes de  maig, va contribuir decisivament a construir el mite del món del circ i va condicionar la mirada del públic sobre l’àmbit circense. Si hi ha actualment algun esdeveniment proper a aquest esperit de constituir-se en un magnificent espectacle circense és el Festival Internacional de Circ de Figueres, Elefant d’Or, la sisena edició del qual es celebrarà del 16 al 20 de febrer en una gran carpa instal·lada en el recinte firal.

Les xifres reforcen el caràcter de gran espectacle: 88 artistes provinents d’11 països diferents que oferiran 24 atraccions inèdites a Europa, en què es practicaran 17 disciplines circenses. La programació de l’edició d’enguany del festival es caracteritza per tres circumstàncies determinades: una gran quantitat de troupes -de les 24 atraccions, 9 són col·lectives realitzades per grups d’entre 4 i 20 artistes-; predomini d’artistes xinesos (39), russos (10) i etíops (10) i presència remarcable d’atraccions llatinoamericanes provinents de Mèxic, Xile -2 en cada cas-, Perú i El Salvador. Algunes de les atraccions programades són números guanyadors en els principals festivals internacionals de circ que es celebren fora d’Europa: Moscou, Odessa (Ucraïna), Wuhan o Shijiazhuang (Xina).

L’organitzador del festival, Genís Matabosch, explica que la de Figueres ja és una cita de referència en l’àmbit circense a nivell mundial: “Des que organitzem el Festival del Circ ja han estat 113 atraccions mai vistes a Europa occidental les presentades a Figueres. L’estricta política artística de convidar exclusivament atraccions de primera divisió que ni un sol cop hagin trepitjat una pista europea ens ha convertit en només 5 edicions en la cita de referència per a la descoberta dels nous talents, en la plataforma de llançament de les noves estrelles per a l’espectador del vell continent! Hi ha un marcat abans i després del seu pas per la capital alt empordanesa en les carreres dels participants i aquest fet ens ha convertit en una cobejada, i a voltes també envejada, iniciativa. Figueres és avui qui marca la tendència en el món del circ, la passarel·la de les novetats, i per a conèixer les revelacions cada any desfilen pel Festival els responsables de càsting, directors artístics i cercatalents dels principals establiments de l’espectacle i festivals d’arreu!”

Fa mesos que l’espectador pot adquirir les entrades pels espectacles blau, vermell i or, i el ritme de venda fa preveure que, un any més, el festival serà un èxit de públic. En total estan previstes 15 representacions -una més que l’any passat- per a un total de 30.000 espectadors que passaran per la carpa 360º, sense columnes i, per tant, amb visibilitat total. Tot està preparat per a l’espectacle més gran del món!