La FIMAG fa un salt qualitatiu indubtable per ser un referent europeu de la màgia

La Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí, que es celebrarà del 9 a l’11 de juny, fa un salt qualitatiu indubtable en la seva sisena edició amb la voluntat, com remarca el seu subtítol –El punt de trobada de la màgia al sud d’Europa-, de convertir-se en una fira de referència a nivell europeu. La programació ha doblat el nombre d’artistes i el nombre d’actuacions respecte l’any passat. Més de 50 artistes de 7 països, més de 50 espectacles, 200 funcions i 22 espais escènics són xifres estratosfèriques per a un festival que només dura 3 dies.

Tot fa preveure que serà un èxit, gràcies sobretot a l’obertura de mires en el criteri a l’hora de confegir la programació, que està clar que conté espectacles únicament de màgia, però el ventall s’ha obert al que a França anomenen arts creuades, que no és altra cosa que espectacles multidiciplinaris, bastits a partir de diversos llenguatges artístics que observen la màgia com una disciplina molt àmplia en què, a més del mentalisme i l’il·lusionisme, hi tenen cabuda els trucs visuals i altres llenguatges complementaris com ara el teatre, l’humor gestual, el mim, el clown, la música, el teatre d’ombres, les titelles o el circ. Una bona mostra d’això són dos dels espectacles més recomanables d’aquesta edició de la fira: Somnis de sorra (Cia. Ytuquepintas) i Déluge (Cie. Sans Gravité), que estrena l’espectacle a l’Estat espanyol.

Art amb sorra i magie nouvelle

Borja González és un dels pioners de l’art amb sorra de l’Estat i el seu espectacle, Somnis de sorra, és una barreja de llenguatges artístics però té com a centre neuràlgic l’habilitat de González en el dibuix amb sorra. Un aparell de transparències, un projector i un grapat de sorra són elements bàsics que es converteixen en màgics quan se’ls afegeix el talent de González, la música en directe i les titelles de tamany natural.

A principis de segle, a França, va néixer la magie nouvelle, un llenguatge artístic que tergiversa la realitat dins la realitat, barrejant disciplines com la dansa, el teatre, el circ, les titelles, la pintura, etc. De fet, la magie nouvelle té molts punts amb comú amb el llenguatge artístic de creadors com Philippe Genty o el Cirque Invisible de Victoria Chaplin i Jean-Baptiste Thierrée, veritables mestres en la barreja entre circ, màgia (trucs visuals), dansa, música i humor. La Cie. Sans Gravité prové d’aquesta tradició  i el seu espectacle, Déluge (Diluvi), poètic i burlesc, n’és una demostració.

Vocació popular

Hem destacat només dues de les propostes presentades i encara hi podríem afegir la gran gala internacional, però el cartell és interminable amb artistes molt destacats. La fira té unes quantes virtuts i una d’elles és una  inquebrantable vocació de ser un esdeveniment eminentment popular. És per això que la majoria d’espectacles o bé són gratuïts perquè es fan al carrer -aquest espai acollirà més d’un centenar d’activitats o espectacles- , o bé per accedir-hi -a tots ells-, en ocasions a espais molt singulars, cal disposar d’una polsera verda màgica que té un cost de 2 euros.

Màgia als aparadors, exposicions, mercat màgic, mercat gormand (food trucks), tallers o un itinerari màgic i científic són els complements perfectes d’una fira que no us podeu deixar perdre. I no només això, sinó que a més es celebrarà una convenció de professionals en què estan programades 5 conferències, 1 workshop, 1 espectacle només per a professionals i 1 Barcamp de màgia. Els inscrits disposaran d’accés gratuït a tots els espectacles de pagament de la FIMAG amb l’acreditació del Congrés FIMAG-PRO i una polsera màgica.