El Fitag arriba a la setzena edició

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) engegarà dimecres la seva setzena edició. A finals d’agost, en què l’oferta d’arts escèniques en viu és escadussera, aquest festival, patrocinat per la Diputació de Girona, ocupa diversos escenaris, no només de la ciutat, sinó també de diversos municipis de les comarques gironines, gràcies al programa anomenat Fitag als Municipis.

Enguany participaran al festival, que es celebra del 23 al 27 d’agost, un total de 25 companyies provinents d’onze estats (Argentina, Brasil, Egipte, Iran, Israel, Polònia, Senegal, Ucraïna, Uruguai, Xile i l’Estat Espanyol), que oferiran més d’una cinquantena de funcions dels seus espectacles. Una dotzena d’aquestes funcions es faran a municipis com Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva.

Enguany el Fitag ha coproduït dos espectacles: Hamlet, fruit d’una estada teatral organitzada pel mateix festival, sota la direcció de l’uruguaià Raúl Rodríguez, amb un repartiment majoritàriament local, i A la deriva, un projecte que té com a particularitats que es podrà veure al refugi antiaeri dels Jardins de la Infància de Girona, en què hi participen alumnes del Centre de Formació Teatral El Galliner.

Les propostes que es presentaran en escenaris com el pati de la mateixa Casa de Cultura, el Teatre Municipal, la Mercè, el refugi antiaeri, La Planeta o el Pati de les Magnòlies, són majoritàriament de text, però també s’hi pot trobar teatre musical, gestual, dansa o espectacles multidisciplinars. Pel que fa a les entrades, aproximadament la meitat d’espectacles són gratuïts i l’altra meitat són de pagament, amb un preu únic de 5 euros, tot i que hi ha abonaments i descomptes.

D’altra banda, paral·lelament, el festival també organitza per quart any consecutiu el Petit Fitag, adreçat a infants d’entre 3 i 10 anys; un concurs de participació lliure a Instagram en què el premi a la imatge més enginyosa i original són dues entrades dobles i un jersei del Fitag i també es realitzarà la projecció, al Cinema Truffaut, de la pel·lícula Anatomia d’un festival: FITAG, 5 dies per ser feliç, dirigit per Xavi Villanueva.