“Fusiona’t amb el paisatge” la proposta irresistible de natura i cultura de la Garrotxa

Fusiona’t amb el paisatge és el lema de la proposta de natura i cultura que presenta Turisme Garrotxa, que permet conèixer la comarca d’una manera lúdica i agradable amb activitats aptes per a tota la família. Són propostes molt diverses, que permetran als participants fer d’exploradors, tenir cura de les vaques, pintar un quadre o resoldre un enigma, entre d’altres activitats. Us advertim que resulta addictiu i un cop comenceu, no podreu parar.

Són gairebé una trentena d’activitats, un nombre altíssim, que parla també de la riquesa i abundància del patrimoni natural i cultural garrotxí. Ja només els noms o enunciats que du cada activitat és plenament suggeridor: Els secrets de l’Alta Garrotxa, Canyoning en família a la Vall d’en Bas, Descobreix el barranc de Sant Aniol, Posta de sol des del cim del Puigsacalm, Els paisatges de la Garrotxa en bicicleta, En bicicleta entre volcans, Romànicament, Temps de tardor: resseguint la serra del Corb, Vol en globus entre volcans, Passeig en ruc pel Parc de Pedra Tosca, Fageda des del cim, Fageda en ruta, Petits grangers, Escape room al Museu dels Sants d’Olot, Caminant pel romànic de la Garrotxa, Volcans i colades de lava, Travessa pel Puigsacalm pels Ganxos nous, Estiuejant per l’Olot del segle XX amb bicicleta, Bestioles de nit, Nit de lluna a la Fageda d’en Jordà, Mil flors en prats i boscos, Volcans a l’ombra, La Garrotxa, pura natura, Del cel a la terra: de Santa Bàrbara de Pruneres a Oix, El romànic de Beuda, La primera ermita, Les ermites perdudes, Les joies del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Un volcà al mig d’Olot.

Una imatge d’una visita guiada.

Per posar alguns exemples, en Els secrets de l’Alta Garrotxa els participants s’endinsen en l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa i descobriran com era la vida anys enrere i com hi vivia la gent. Avui és una terra despoblada, plena de petites ermites romàniques a racons inimaginables, amb molts llocs per descobrir.

Els paisatges de la Garrotxa en bicicleta o En bicicleta entre volcans són dues propostes eminentment familiars. La primera dura un sol dia i l’itinerari segueix el traçat d’un antic trenet per descobrir el mosaic de paisatges que ofereix la comarca, des del laberint del parc de Pedra Tosca fins a les terres de la Vall d’en Bas o les gorgues del riu Brugent. La segona està pensada per a un cap de setmana sencer i es tracta de fer rutes paisatgístiques en bicicleta per la mateixa Vall d’en Bas i la fageda d’en Jordà dins del Parc Natural de la Zona Volcànica. Són rutes circulars, autoguiades amb GPS, i amb inici i retorn al Càmping Natura de les Preses.

El Croscat. Foto: Maria Geli. Pilar Planagumà. Arxiu PTCBG.

Romànicament és una visita guiada a diferents esglésies romàniques de la Vall de Bianya i al centre d’interpretació de Sant Salvador de Bianya, que dura mitja jornada i finalitza amb un pícnic amb productes de la Vall. Durant la passejada es descobreixen diferents capelletes i esglésies amagades i se’n coneix la història. El romànic també és l’objecte de l’activitat Caminant pel romànic de la Garrotxa, que també s’estén durant el cap de setmana. És una proposta que permet conèixer el romànic de la Garrotxa a peu. Els participants faran dos itineraris de senderisme per camins antics, de baix nivell d’esforç, que els duran a descobrir un paisatge excepcional. En el primer itinerari coneixeran el romànic de la Vall de Bianya, una vall en la qual hi trobem fins a set antigues parròquies que van arribar a ser un dels motors socials i culturals de la gent de la vall. El segon itinerari transcorre per la Vall del Corb, una serra, que separa les aigües de les conques del Fluvià i del Ter i que amaga racons de gran bellesa.

La relació de propostes també inclou un parell d’activitats nocturnes: Bestioles de nit, una ruta nocturna que apropa al participant, a través d’un recorregut curt i planer, la fauna d’ambients humits a través de la descoberta. L’altra proposta nocturna és Nit de lluna a la Fageda d’en Jordà. Només la descripció ja és tot un reclam: “Roques en penombra, branques en moviment, sons corprenedors. Itinerari planer i curt per a descobrir la Fageda d’en Jordà de nit i amb lluna, més íntima, més tranquil·la i més propera.”

La Fageda d’en Jordà. Foto: Maria Geli. Pilar Planagumà. Arxiu PTCBG.

En algunes ocasions ja hem parlat d’Un saco di sangue, l’escape room del Museu dels Sants, que us tornem a recomanar, però també ens agradaria que us miréssiu l’activitat Estiuejant per l’Olot del segle XX amb bicicleta. És tracta d’una visita amb bicicleta que ressegueix el riu Fluvià, cercant els paratges més frescos al voltant del riu i recordant el que feien els estiuejants modernistes del segle XX. L’itinerari ressegueix el Fluvià, tot explicant la història d’Olot i els hàbits turístics, fins als prats de la Mandra, un espai on s’hi farà un vermut modernista. La visita finalitza al centre de la ciutat d’Olot, per conèixer el seu passat industrial, que va permetre l’existència d’una burgesia benestant, protagonista d’aquests estiuejos modernistes.