Gabinet de col•leccionistes. Casa Masó

Rafael Masó va heretar del seu pare i del seu avi l’afició pel col·leccionisme d’art antic i modern i, gràcies a ells, avui la Casa Masó és un petit museu d’art, ple d’objectes carregats d’història. Ara hem aplegat les peces més significatives de la casa i també les que guarden els descendents de la família per estudiar-les i mostrar-les en l’exposició Els Masó: artistes i col·leccionistes. Li hem encarregat el comissariat a Ignasi Domènech, Cap de col·leccions dels Museus de Sitges i així podem contemplar, per primera vegada en el mateix espai, una selecció de les obres que la família va anar adquirint a finals del segle XIX i principis del XX. Hi podem apreciar fins a quin punt la presència i contemplació de l’art era un fet essencial en les seves vides i de com van voler llegar aquest valor a les generacions futures.

Hem obert l’arca dels tresors de la casa per mostrar molts dels quadres, objectes de vidre, rajoles i escultures que els descendents guarden curosament com a herència familiar. Cada peça té la seva petita i gran història i totes juntes ens parlen d’una família sensible, que feia de la seva casa un santuari de l’art i la cultura.  Bona part d’aquestes petites i grans històries estan ben documentades en el catàleg de la mostra, que perdurarà per conèixer aquesta important herència cultural que una família de fa cent anys va reunir per il·luminar els seus dies.

Al mateix temps, l’estiu arriba amb la proposta que us fem de poder conèixer els misteris de la Casa Masó a la llum de les seves magnífiques làmpades i dels reflexos dels seus vitralls i miralls. Una oportunitat única de recórrer les estances a la recerca de històries familiars, en el silenci del  vespre. La visita s’acaba amb un tast de cervesa artesana Moska que degustarem a la planta baixa contemplant les aigües manses de l’Onyar amb les llums de la ciutat reflectides.

L’entrada a l’exposició és lliure i per la visita a la Casa Masó de Nit cal fer una inscripció prèvia a: info@rafaelmaso.org o bé al 972 413 989.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Gaudenci Masó. Al·legoria de l’estiu.  C. 1857-1860. Oli sobre tela. 70 x 57 cm. Fundació Rafael Masó. / Casa Masó de nit.  Fotografia de Jordi Puig. © Fundació Rafael Masó. 2017.