Gala, la gran protagonista del triangle dalinià

El Museu Nacional d’Art de Catalunya dedica una exposició a Gala aquest estiu, és per això que la Fundació Dalí us proposa fer un recorregut al Triangle Dalinià, però a partir de la presència de Gala. L’espai on ella és més present és el Castell de Púbol, el seu refugi, un present de Dalí com a mostra del seu amor. Gala va reformar al seu gust aquesta fortalesa medieval, que conté pintures de Dalí, però també on el geni va intervenir en el mobiliari, la piscina i els jardins. Una possibilitat és anar-hi de nits, en una visita extraordinària prevista només per a una vintena de persones per torn, de les 8 del vespre a les 10 de la nit. Les visites, comentades per una guia experta, finalitzen amb una copa de cava al jardí i només es fan durant el mes d’agost (els dimecres en anglès, els dijous en francès, els divendres en castellà i els dissabtes en català). A més, fins el gener del 2019 hi ha instal·lada l’exposició Elles fotografien Dalí, formada per un recull de fotografies realitzades per un conjunt de dones modernes, viatgeres i lliures -entre elles la mateixa Gala-, que escullen la fotografia com a mitjà d’expressió i que tenen com a denominador comú Salvador Dalí. Les reserves es poden fer en aquest enllaç.

Dalí de nit, a Figueres

D’altra banda, al Teatre‐Museu Dalí, Gala és present sota múltiples formes: retrats, dobles imatges, arbustos en forma de G o la barca amb què navegaven a Portlligat i Cap de Creus. A l’estiu, el museu figuerenc també obre les portes en horari nocturn fins l’1 de setembre, de 22h a 1h de la matinada, i l’aforament està limitat a 500 persones. El museu, a més de l’exposició permanent, ofereix dues exposicions molt interessants. La primera, titulada Salvador Dalí. Robert Whitaker 1967-1972, es podrà visitar fins el maig de l’any que ve, mentre que la segona, Salvador Dalí, aprenent de pintor, només es podrà visitar fins el desembre del 2018. La visita inclou la projecció d’audiovisuals i també s’ofereix als visitants una copa de cava. Es poden comprar les entrades i reservar visites en aquest enllaç.

El laberint dalinià a Portlligat

El tercer punt del triangle dalinià és la Casa Salvador Dalí de Portlligat. El taller més estable de Dalí forma part d’un laberint dissenyat a partir de les barraques de pescadors de la badia de Portlligat. Un dels espais destinats a Gala a la casa era la Sala Oval, dissenyada per Dalí en forma de closca de garota, que es convertiria en el preludi del refugi de Púbol. A l’estiu és especialment agradable passejar per l’olivar enjardinat segons el criteri de l’artista, veure els audiovisuals a la Torre de les Olles o el Garatge, i gaudir de les vistes sobre la badia de Portlligat. La visita a la casa dels Dalí només és diürna i sempre amb reserva prèvia. Podeu comprar entrada en aquest enllaç.

Imatge capçalera: Salvador Dalí. Gala Placídia. Galatea de les esferes, 1952 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018

Gala va retratar un Dalí formal davant un aparador de màscares a Carry-le-Rouet, el 1931. © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí.

Imatge del jardí de la casa Dalí a Portlligat. © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí.