Gaudeix de les propostes culturals del cicle “Moments a la Costa Brava i al Pirineu”

Hi ha moltes maneres, molt diferents, de descobrir la Costa Brava i els Pirineus de Girona. La que us proposem en aquest post és fer-ho des del punt de vista cultural, gràcies a un seguit d’activitats i visites que s’inclouen en el cicle Moments, que pertany a una iniciativa més global anomenada Viu la Costa Brava i el Pirineu, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona. Viu la Costa Brava aplega més d’un centenar d’experiències de tota mena, relacionades amb la cultura, la salut i el benestar, la gastronomia, l’enoturisme, les excursions i el senderisme o les activitats aquàtiques.

Pel que fa a la cultura, es proposen un total de 18 activitats que trobareu en aquest enllaç. D’algunes ja us n’hem parlat en d’altres ocasions, com la visita a l’Hostalric medieval amb les claus de la vila o la dels seus monuments medievals també claus en mà, la visita romana a Empúries, gaudir de les vistes de la Cerdanya 360º des del campanar de Santa Maria de Puigcerdà, visitar l’exposició Conventus sobre la història dels convents de Puigcerdà, descobrir com s’elaboren els millors perfums del món al taller de Santi Burgas, visitar l’ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, convertir-se en un monjo copista a l’Scriptorium de Ripoll, descobrir les esglésies de la Cerdanya claus en mà, conèixer els secrets de la comarca de la Selva, compartir un esmorzar literari sobre Josep Pla o fer una visita a tres petits pobles de l’Empordanet amb un encant singular, com són Canapost, Vulpellac i Ullastret. D’altres són ben noves i la gran majoria són transversals, és a dir, que combinen dos o més dels aspectes que us hem comentat. Us en destacarem algunes.

Visita al jaciment d’Empúries. Foto: MAC Empúries.

Empúries, cap al tard

Una visita teatralitzada és una magnífica manera de conèixer en família un jaciment grecoromà com el d’Empúries. Si a més, l’horari d’aquesta visita és al vespre, la màgia es multiplica. Una parella de personatges de l’època dirigeixen la visita i van explicant al públic de manera amena els punts d’inflexió més importants de la història de la ciutat grega i romana. Descobreix Empúries a través d’una visita dramatitzada. La visita recorre els principals espais d’Empúries i fa entenedora la manera de viure dels habitants d’aleshores, és a dir, com era la vida en els aspectes social, cultural i econòmica en l’antiguitat clàssica. L’activitat s’ofereix en català i castellà, té una durada d’1 hora i 3 quarts, és gratuïta pels menors de 8 anys i està programada fins el 9 de setembre.

Sala Merlí del Gran Museu de la Màgia. Foto: GMMàgia.

Dissabtes Màgics, aprenem Màgia amb en Xevi

A Santa Cristina d’Aro existeix un dels museus de la màgia més complets d’Europa. És el Gran Museu de Màgia promogut per l’il·lusionista català Xevi. Us proposem de viure un dissabte ple de màgia i il·lusionisme, sobretot pels més menuts, però també a tota la família, tot participant en un taller didàctic i cultural en el que s´explicaran diferents jocs d´il·lusionisme amb cartes, tisores, cordes, didals, mocadors… L’activitat, que està programada tots els dissabtes a la tarda, s’ofereix en català i castellà, és oberta a tot el públic en general, dura una hora i mitja i l’edat dels participants ha de ser de com a mínim 5 anys. S’ha de fer reserva prèvia i és una activitat accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Una imatge del Call de Girona. Foto: Aniol Resclosa/Arxiu d’Imatges PTCBG.

Escape Room Urbà / Circuits d’orientació de la ciutat de Girona

El Museu d’Art de Girona us proposa un joc de pistes pels carrers del Barri Vell i pel mateix museu. A les sales d’aquest s’hi amaga un cofre que fins ara mai ningú ha pogut obrir, de manera que la missió dels participants és localitzar-lo i desxifrar la contrasenya per obrir-lo. Per aconseguir-ho caldrà seguir pistes i resoldre enigmes tot recorrent els voltants del museu. Això sí, un guia acompanyarà als participants, que descobriran en aquest recorregut cinc obres emblemàtiques de la col·lecció del museu i els secrets que amaguen. Aquesta activitat es fa en català.

Una altra manera divertida i entretinguda de conèixer la ciutat i el seu entorn natural, apta per a totes les edats són els circuits d’orientació. Podeu descarregar-vos el plànol que més us agradi dels Jardins del Barri Vell i l’emblemàtic parc de la Devesa o bé del Barri Vell Accessible i escollir-ne un. Aleshores començarà la diversió per a tota la família o un grup d’amics. Es tracta de cercar un seguit de fites gràcies a l’ajuda del mapa, que proporciona pistes i indica on cal anar omplint els codis de control. Una vegada omplerts tots els codis de control, els participants poden passar per una de les oficines de turisme i rebran un obsequi. Aquesta activitat és apta per a mascotes i accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Sant Sepulcre de Palera, a Beuda. Foto: Maria Geli / Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.

Un passeig per Beuda, un passeig pel romànic

El municipi de Beuda, a la Garrotxa, conserva algunes de les joies del romànic més importants de les comarques gironines. L’església parroquial de Sant Feliu; la de Sant Pere de Lligordà (s.XII); la de Santa Maria de Palera (s.XI); la del Sant Sepulcre de Palera (s. IX); la de Santa Maria de Segueró (s.XI) i la de Sant Miquel de Coma-de-roure (s.XI) conformen el patrimoni arquitectònic romànic de Beuda. Es tracta d’una visita espectacular, que els més agosarats poden rematar amb l’ascensió a peu al Santuari de la Mare de Déu del Mont, sortint de Beuda i seguint les marques senyalitzades. Això sí, és una excursió exigent, de més de 4 hores de durada. Les vistes des del cim tallen la respiració. La primera part de l’activitat, les visites, és accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

La Cova d’en Daina. Foto: Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

Ruta circular: Els gegants del bosc

Us proposem una visita amb tota la família a un conjunt de monuments megalítics i arbres monumentals que es troben al llarg d’una ruta circular d’uns 3 quilòmetres de recorregut i una duració aproximada de 2 hores i mitja. La sortida us permetrà descobrir els valors naturals i culturals de Romanyà de la Selva, a Santa Cristina d’Aro. El recorregut, anomenat Els gegants del bosc comença al mateix nucli de Romanyà, on es pot visitar l’església romànica. El punt de partida del camí és la creu modernista, des de la qual s’arriba al menhir de la Murtra i al cementiri, on hi és enterrada l’escriptora Mercè Rodoreda. El camí segueix pel conjunt megalític de la Cova d’en Daina i passa per diversos arbres monumentals entre els quals destaca el Suro Xato, de 22 metres d’alçada. El camí continua per la Font del Prat i acaba al nucli de Romanyà. Aquesta també és una activitat adequada per a mascotes.

Imatge de capçalera: Sala F. Roca i Fills, d’El Gran Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro. Foto: GMMàgia.