El geni Salvador Dalí fotografiat per Elles

Denise Bellon, Martha Holmes o Liselotte Strelow són algunes destacades fotògrafes del segle XX que van immortalitzar Salvador Dalí, una feina sovint amagada per les representacions més icòniques de l’artista altempordanès obra de Man Ray, Cecil Beaton o Philippe Halsman. Les imatges d’aquests fotògrafs, d’una vàlua inqüestionable, van prevaler sobre les instantànies d’aquestes dones i els seus noms, malgrat que la qualitat de la seva feina mereix que aquestes fotografies siguin considerades i estudiades en una anàlisi inclusiva. Aquest és l’objectiu de l’exposició Elles fotografien Dalí, que es pot visitar al Castell Gala Dalí de Púbol fins el 6 de gener del proper any.

Rosa M. Maurell i Bea Crespo, amb la direcció científica de Montse Aguer, son les comissàries d’aquesta mostra impulsada pel Centre d’Estudis Dalinians, que treu a la llum les imatges realitzades per un conjunt de catorze dones modernes, viatgeres i lliures, que escullen la fotografia com a mitjà d’expressió i que tenen com a denominador comú Salvador Dalí. L’exposició, que permet aprofundir en una part representativa de la biografia de Dalí, i en el binomi indissociable, vida i obra, personatge i representació, recupera també les fotografies de dones properes a l’artista, com ara Valentine Hugo i Anna Laetitia Pecci-Blunt i destaquen, especialment, les imatges atribuïdes a Gala, que permeten descobrir Salvador Dalí a través de la mirada de la musa.

El lloc triat per acollir la mostra, tampoc és debades. El Castell Gala Dalí de Púbol és el regal de Dalí a Gala, la seva musa, i al qual no pot accedir sense permís escrit d’ella. L’exposició Elles fotografien Dalí retorna la imatge de l’artista des d’una perspectiva nova i inspiradora, la de les dones que van ser a prop d’ell i les que el van retratar.