Gerunda capta. Medalles de Lluís XIV i els ducs de Noailles. MAC Girona

La Comissió de Monuments formà una col·lecció de 24 medalles commemoratives de coure, encunyades durant el regnat de Lluís XIV de França (1643-1715) referides fonamentalment a esdeveniments bèl·lics que tingueren lloc a les nostres comarques, que estan dipositades al Museu d’Arqueologia de Catalunya de Sant Pere de Galligants, a Girona. N’hem seleccionat tres, dues de les quals fan referència a la presa de Girona el 1694 per les tropes d’Anne-Jules de Noailles durant la guerra dels Nou Anys (1688-1693) i una altra a la presa de la ciutat el 1711, durant la guerra de Successió, per Adrien-Maurice de Noailles, que era fill de l’anterior.

Les medalles de 1694 comparteixen les llegendes d’anvers (abaix): LUDOVICUS MAGNUS REX CHRISTIANISSIMUS i de revers (a dalt): GERUNDA CAPTA. MDCXCIIII (Lluís el Gran, rei cristianíssim – Girona presa. 1694) i la imatge del revers: Hèrcules, amb la maça, posa un peu sobre un monstre de tres caps estirat a terra: Gerió, el mític fundador de Girona. Una de les medalles (41 mm de diàmetre) mostra a l’anvers el bust de Lluís XIV mirant a la dreta, mentre que l’altra, de 72 mm, el representa amb cuirassa i mantell, a l’estil dels emperadors romans. En aquesta darrera medalla, les figures i les lletres estan daurades.

A la medalla de 1711 (41 mm) l’anvers representa el bust del rei amb la mateixa llegenda, mentre que el revers mostra Bel·lona, deessa de la guerra, amb les armes de França a la mà, entre l’escut de Girona, a terra, i la representació del riu Ter, amb la llegenda GERUNDA ITERUM CAPTA. XXV JANUARII MDCCXI (Girona presa per segona vegada. 25 de gener de 1711).

Museu d’Arqueologia de Catalunya, Sant Pere de Galligants

Carrer de Santa Llúcia, 8 / 17007 Girona / Tel. 972 20 26 32 / macgirona.cultura@gencat.ca