Girona Guide Services es reinventa i ofereix un catàleg de visites virtuals

És innegable el gran impacte de l’aparició de la COVID-19 sobre l’activitat turística, amb conseqüències demolidores, com en d’altres sectors. Però davant les dificultats, una part gens menyspreable del sector està demostrant una capacitat de resiliència més que remarcable. A les comarques gironines hi tenim el cas de Girona Guide Services (GIGS), servei de guies turístics, que ha adaptat el seu catàleg de visites a un format virtual d’allò més interessant.

Un guia es troba in situ, al lloc a visitar, serà el que donarà les explicacions, mentre des de casa, còmodament, el visitant podrà anar seguint les evolucions del seu guia i les seves explicacions. La novetat rau en què hi ha un segon guia, en un estudi, que complementa les explicacions del guia sobre el terreny, fent insercions de fotos o documents vinculats amb el lloc, edificis o objectes que són objecte de visita. L’activitat, a més, es fa en directe i els visitants també tenen la possibilitat d’interactuar amb el guia i plantejar-li qualsevol dubte respecte allò que veuen.

L’oferta de GIGS vinculada a les comarques gironines des de finals d’aquest mes de febrer fins a mitjan juny inclou visites virtuals al Call de Girona, a Empúries, a les localitzacions gironines de la sèrie Joc de Trons, a la mostra Girona, Temps de Flors, una visita temàtica sobre el vi i la seva vinculació amb grecs i romans i, finalment, una visita al Barri Vell de Girona.

Call de Girona. Foto: Aniol Resclosa. Arxiu Imatges PTCBG.

L’enigmàtic Call de Girona

L’estiu de 1492 un grapat de famílies jueves del call de Girona -com d’altres punts de la península-, van ser expulsades del país, deixant enrere totes les seves propietats, cases, llocs de culte i tots els records personals i familiars que els lligava al lloc des de temps immemorials… qui eren, com vivien i quina petjada ens ha deixat la seva història en el patrimoni de la ciutat? Aquesta visita permet obtenir una visió clarificadora dels fets, els llocs i les vides d’aquests gironins tant injustament forçats al camí del exili. La visita al Call de Girona (28 de febrer, 16h) inclou les explicacions en directe del guia sobre una base de imatge gràfica del barri i el Museu de Historia dels jueus.

Vista aèria d’Empúries. Foto: Rafa Pérez. Arxiu Imatges PTCBG.

Empúries, bressol de civilització

L’inici del recorregut d’aquesta visita, des del sofà de casa, és el jaciment d’Empúries, el primer assentament grec a la península ibèrica. Posteriorment la visita transcorre per la ciutat romana fundada uns segles més tard, que arribaria a ser capital de l’imperi romà: Tarragona, Tarraco pels romans. La visita d’Empúries a Tarraco (14 de març, 16h) permet als participants entendre molt millor la importància de la influència del llegat grec i romà en la nostra cultura i civilització actual.

Game of Thrones. Imatge: Movistar España 2016.

Joc de Trons a Girona

Una de les sèries televisives més populars dels darrers anys ha estat sense dubte Joc de Trons (HBO). El setembre de l’any 2015, Girona va rebre durant tres setmanes l’equip de rodatge per gravar un seguit d’escenes de la sisena temporada, en el que va suposar tot un esdeveniment. La visita que us proposen des de GIGS és un recorregut a través de les diferents localitzacions en què es va gravar la sèrie, descobrint sorprenents connexions entre la historia real i la de ficció. Els visitants veuran els vídeos de la sèrie on apareix Girona i podran comparar les imatges reals dels llocs amb la seva transformació per a la sèrie. Informació sobre els actors, actrius principals, el creador de la sèrie, anècdotes i altres detalls que van tenir lloc durant i després del rodatge també formen part d’aquesta visita (28 de març, 16h).

Girona, Temps de Flors. Foto: Núria Fosas. Arxiu Imatges PTCBG

Una mostra floral de referència

La mostra Girona, Temps de Flors és un veritable esdeveniment, turístic i artístic, que l’any passat es va haver de suspendre degut a la cruesa de la pandèmia. Enguany està prevista la seva celebració, tot i que adaptada a les circumstàncies. Una visita virtual als muntatges que conformen la mostra és una molt bona opció. La visita inclou una repassada virtual per la història d’aquest esdeveniment i els millors muntatges de l’edició d’enguany, que serà la 66a. Aprofitant la necessària adaptació de l’exposició floral, aquesta arribarà enguany a més barris de la ciutat i els muntatges estaran ubicats únicament en espais exteriors. Girona, Temps de Flors es celebrarà del 8 al 16 de maig. La visita virtual està programada pel 16 de maig (16h).

Visita guiada a Empúries In vino veritas. Foto: J. Renart. Arxiu PTCBG

El vi, element civilitzador

A la visita Di-Vinum (30 de maig, 16h) es parlarà del vi com element civilitzador. De com arriba a Empúries de la mà dels grecs i de com els romans estenen el conreu de la vinya primer a les contrades empordaneses i després a la resta del territori català. La visita preveu la coneixença dels usos del vi, les costums i les tradicions que l’inclouen, algunes de les quals romanen encara ben vives avui en dia, un lligam que ens connecta amb els nostres avantpassats i amb la terra. La visita convida a descobrir els orígens i evolució de la vinya i del vi.

La Pujada de Sant Domènec, al Barri Vell de Girona. Foto: L. Norah. Arxiu Imatges PTCBG

El Barri Vell, un laberint medieval

Podeu fer també una visita guiada al Barri Vell de Girona (13 de juny, 16h), al laberint de la ciutat medieval, entrar els interiors de l’antic monestir de Sant Pere de Galligans, la Catedral i els Banys Àrabs. Tots tres monuments són veritables joies del ric patrimoni gironí, com ho és també, el Call i la seva història, que també s’inclou en aquesta visita guiada. Les muralles actuals permeten evocar les que van desaparèixer i es podran contemplar espectaculars panoràmiques des dels punts més enlairats de la ciutat. Virtualment es repassaran imatges que ens queden de l’antiga Girona gremial, la dels mercats a l’Areny i sota els porxos de pedra, i comparar-la amb la d’ara, la de les cafeteries, botigues de disseny i gelateries de renom internacional.

El preu de la reserva de totes les visites, que és de 10€ és per connexió, no per persona. D’altra banda, segons la visita, 2 o 24 hores abans de l’inici de l’activitat, s’envia per correu electrònic l’enllaç de connexió que es farà a través de la plataforma zoom, que en ordinadors PC no requereix la instal·lació de cap aplicació, no així en dispositius mòbils. Gaudiu del nostre patrimoni històric i monumental amb tota seguretat!