Girona més endins, des de la Casa Masó

Si creueu l’Onyar per un dels seus ponts, ben segur que la vista us anirà cap el casal blanc que presideix la magnífica corba del riu entre la Plaça de la Independència i el carrer de les Ballesteries. Una casa blanca, de ressonàncies mediterrànies, ofereix un contrapunt als ocres i vermellosos de l’entorn. És la Casa Masó, peça indispensable de la iconografia de la ciutat i que amaga un tresor de records i peces artístiques que complementen l’excel·lent treball arquitectònic que hi va fer en Rafael Masó a partir de 1910. La Casa Masó ofereix visites guiades de dimarts a dissabte que permeten penetrar en l’univers familiar de fa cent anys i en l’ambient de la Girona més genuïna. Els espais interiors, el mobiliari i les peces d’art ens transporten a les primeres dècades del segle XX en l’atmosfera cultural que va propiciar el Noucentisme. Pintures familiars i també d’il·lustres autors, escultures, fotografies antigues, llibres savis rebregats per múltiples lectures, tot ens parla d’un temps i d’una gent que ens van precedir i van deixar la seva petja.

El menjador, les cambres, la galeria, espais de vida quotidiana, racons per la lectura i el brodat pacient de les dones, la cuina, l’espai de la bugada, tot plegat per veure en què hem canviat i què roman, poc o molt, igual en el nostres dies. La casa es pot visitar també de nit, quan la penombra i els reflexos de làmpades i miralls aporten la màgica sensació d’entrar en un altre temps. La proposta s’acaba amb un tast de cervesa artesana Moska a la vora del riu. I com a complement, aquest estiu oferim la mostra Els Masó, artistes i col·leccionistes, on podem aprofundir en el llegat artístic de la família per entendre com d’essencial pot arribar ser l’art en la vida i els dies més quotidians.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Façana del riu de la Casa Masó, Fotografia de Jordi Puig. © Fundació Rafael Masó. 2017. / Interior de la galeria que dóna al riu. Fotografia de Jordi Puig. © Fundació Rafael Masó. 2017.