Girona, plató centenari

L’escena que tenim més present ara mateix de Girona com a plató, per recent, és la de les escales de la Catedral, amb el High Sparrow (Jonathan Pryce) estalviant-li el passeig expiatori pels carrers de King’s Landing a Margaery Tyrell (Natalie Dormer) davant l’estupefacció de Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) i la guàrdia reial. Malgrat la ufanosa platja que la producció de Game of Thrones va situar als peus de l’escalinata, tots els gironins identifiquen el lloc. Precisament, on la sèrie situa la platja en realitat hi ha la Casa Pastors, la seu de l’antiga audiència provincial, que des del dia 18 de juny al matí (11.30h) i fins el 6 de novembre, acollirà l’exposició Girona plató, comissariada per Pep Prieto i Laura Merino i d’entrada lliure. És indubtable la projecció internacional aconseguida per Girona amb Game of Thrones, però la ciutat ha atret cineastes des de fa més d’un segle. La primera referència és del 1912, quan Segundo de Chomón hi va rodar Gérone, la Venise espagnole. Ho va explicar Pep Prieto en la presentació de l’exposició als mitjans: “Joc de Trons, a més de descobrir amb alegria que tenim platja, ens ha permès impulsar l’exposició i redescobrir la ciutat com a plató; ens dóna la satisfacció de comprovar la capacitat de Girona per esdevenir un focus cultural documentant més d’un segle de la ciutat com a plató”. L’exposició, que només recull el testimoni de rodatge de sèries i llargmetratges, a més de publicitat -ha deixat de banda expressament curtmetratges, videoclips o documentals-, està dividida en tres àmbits: La ciutat revelada (Girona s’interpreta a ella mateixa), La ciutat disfressada (Girona interpreta altres ciutats, imaginàries o no) i La ciutat en construcció (mostra el procés de “maquillatge” de l’espai per acollir els rodatges). Finalment hi ha un darrer àmbit que és La pausa publicitària, que fa referència al rodatges de publicitat.

Òbviament, les fotografies de les diferents produccions predominen en aquesta exposició en la qual, però, també s’hi podrà veure atrezzo, vestuari, storyboards, guions originals, cartells, claquetes, fragments de les produccions o entrevistes amb diversos cineastes o intèrprets que han treballat en produccions rodades a Girona, com Laia Marull, Mar Coll, Edmon Roch o Isaki Lacuesta. Prieto i Merino van destacar en la presentació l’exhaustiva però interessant i satisfactòria tasca de documentació que ha requerit muntar la mostra i que han dut endavant amb l’ajut de Marta Sureda, de manera que fins i tot es pot fer un recorregut per la història de la ciutat del darrer segle a través d’una mirada cinematogràfica. La mostra la composen fotografies de rodatges i promocionals, cartells d’una quarantena pel·lícules,  elements d’atrezzo procedents dels rodatges més remarcables, peces de vestuari -entre elles el vestuari de Ned Stark-, un remake homenatge del film de Segundo de Chomón, a càrrec d’Isaki Lacuesta, tres audiovisuals amb escenes de pel·lícules i sèries rodades a Girona, entrevistes a directors,  productors, actors i testimonis de rodatges,  diversos photocalls, i nombrosos objectes que formen part del procés creatiu de pel·lícules i sèries. Tot això també permet conèixer una mica la feina de cineastes gironins que han decidit rodar a la ciutat les seves produccions, com ara el mateix Lacuesta, Robert Bellsolà o Pere Vilà.

L’any passat es van rodar a Girona fins a 55 produccions audiovisuals, la qual cosa significa un augment remarcable des del 2010 en què es van rodar 18 produccions, mentre que en el que ha transcorregut d’any ja són 30 produccions les que s’han realitzat a Girona. La mostra arriba acompanyada de tot un seguit d’activitats paral·leles en forma de taules rodones o conferències i tallers organitzats pel Museu del Cinema, que pren part activa en l’exposició, així com el Museu d’Història de la ciutat i la Girona Film Office, que també s’han implicat en l’organització. El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i l’alcaldessa, Marta Madrenas, remarquen la potencialitat de la ciutat com a plató, fins el punt que Madrenas assegura que Girona ha demostrat que pot acollir “la producció més important del món, si convé”. L’exposició ha comptat amb la col·laboració del col·leccionista Lluís Benejam, la Filmoteca de Catalunya, la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes i Movistar+.

Imatges: 1.- Pont de ferro: Soldados de Salamina (David Trueba, 2003) Autor: Pep Iglesias (2002) / 2.- Foto promocional de Murieron por encima de sus posibilidades (Isaki Lacuesta, 2014) Autor: Óscar Fernández Orengo (2013) / 3.- Carreró del la Torre del Socors: El monjo/ Le moine (Dominik Moll, 2011) Autor: Manel Lladó (2010) (CRDI) / 4.- Plaça de la Catedral: El perfum: història d’un assassí (Tom Tykwer, 2006) Autor: Miquel Ruiz (2005) / 5.- Parc de la Devesa: Amor adolescente (Jordi Lladó, 1969) Autor: Martí Sebastià (ca. 1966) (CRDI).