Girona tanca el festival Som Cultura amb una desena de propostes

Visites guiades, passejades, lectures dramatitzades, trobades d’instagramers, visites a expòsicions i fins i tot una visita molt especial, al monestir de Sant Pere de Galligants, adaptada per a persones amb Alzheimer i els seus cuidadors, tanquen el proper cap de setmana a Girona l’edició d’aquest any del festival d’experiències culturals Som Cultura.

L’aigua és el fil conductor de la visita titulada L’Aigua de Girona: del sagrat al profà (24 i 25 de novembre, 11h), un recorregut que s’inicia als Banys Àrabs de Girona i on s’evidencia la importància que ha tingut l’aigua a la ciutat a través del temps: des dels quatre rius que han modelat el seu territori, la seva utilitat com a recurs hídric, o les necessitats quotidianes com beure i rentar-se fins de ser un element sagrat present en múltiples pràctiques culturals.

La Catedral, els monestirs i els convents

El patrimoni arquitectònic històric de la ciutat és el protagonista en la visita guiada Arribar al cel (24 de novembre, 8.45h), en què el Doctor Joan Molina descobreix històries, llegendes i personatges vinculats a la Catedral; o la de la visita La ciutat que vestia de negre. Monestirs i convents a Girona (24 i 25 de novembre, 11h), que mostra al visitant el nombre de monestirs i convents de la ciutat, i les particularitats de la vida conventual de les ordres religioses que hi van habitar i algunes que encara hi habiten.

Parlant de monestirs i convents, aquest cap de setmana, el dia 24 (12h) es celebrarà una activitat molt singular, una visita al Monestir de Sant Pere de Galligants adaptada a persones amb Alzheimer i els seus cuidadors. Som Cultura segueix en la línia d’organitzar activitats adaptades, en aquest cas a persones amb alzheimer, però també n’ha fet per a discapacitats visuals i visites guiades interpretades en llengua de signes.

Dones protagonistes

La vida i obra de la pintora Mela Mutermilch també prenen protagonisme aquest cap de setmana (24, 12h), amb la inauguració i visita guiada a l’exposició “De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya” al Museu d’Art de Girona. De la mà de Glòria Bosch i Susanna Portell, comissàries de la mostra, els visitants s’endinsarem en la fascinant figura d’una artista dona, polonesa i jueva a la Catalunya de principis del segle xx. Aquesta visita es complementarà el dia següent (12h) amb la lectura dramatitzada Mela Muter: veus i records d’una artista polonesa al seu pas per Girona, a càrrec dels actors Meri Yanes i David Planas.

Una visita organitzada pel Girona Guide Services reivindica el paper històric de les dones gironines. La visita, titulada Seguint la traça de les dones gironines: de comtesses i escriptores, de bruixes i pintores (24, 16h i 25, 11h), teixeix un relat urbà, amb veu de dona i mirada de dona, per veure i per explicar d’una manera més justa, més amplia i més inclusiva la història de la ciutat. Dones singulars i poc conegudes, silenciades o mal explicades. Menystingudes. Invisibilitzades. De totes les èpoques i moments.

Dues activitats duran als participants a fer un recorregut pels comerços històrics i emblemàtics de Girona (24, 16.30h) i pels racons secrets de la ciutat (25, 10.30h), descobrint espais del Barri Vell de Girona amagats o pocs freqüentats i les històries que s’hi vinculen.

Trobada #InstaCultura a Sant Julià

El colofó del Som Cultura és la Trobada #InstaCultura que es durà a terme el diumenge 25 (10h) a la fortalesa de Sant Julià de Ramis, situada al cim d’una muntanya talaia de cultures i mirador privilegiat a la plana gironina. La trobada s’obrirà amb un esmorzar i photocall, seguida d’una visita guiada (photowalk) a la fortalesa, en què els participants descobriran espais màgics, com el D’Or Museum, l’Espai Quim Hereu o la Cúpula. Per participar en aquesta activitat és imprescindible realitzar les inscripcions en aquesta pàgina web.

 

Imatges:

Girona, claustre catedral.Laurence Norah. Arxiu Imatges PTCBG-2

Sant Pere de Galligants, Girona Ajuntament de Girona. Arxiu Imatges PTCBG

Girona, Banys Arabs. Hecktic Travels. Arxiu Imatges PTCBG-8

Retrat de la pintora polonesa Mela Muter (Varsòvia, 1876-París, 1967), que va exposar a Athenea de Girona el 1914.

Fortalesa de Sant Julià de Ramis. D’Or Museum.