Hostalric, una visita imprescindible a una vila amb un intens sabor medieval

No us ho podeu perdre! Aquest estiu teniu una cita ineludible, com és la visita a una de les localitats emmurallades més belles del nostre país: Hostalric. Aquest poble de poc més de 4.300 habitants, té un intens passat medieval, del qual se’n poden trobar nombrosos vestigis que els vilatans no només han sabut preservar, sinó que també han estat restaurats amb cura i, en ocasions, museïtzats per fer-los visitables, amb elements que ajuden a la contextualització i correcta interpretació.

L’oficina de turisme d’Hostalric ha previst un seguit d’activitats que us permetran conèixer i gaudir de la riquesa patrimonial i històrica de la vila. Si el que voleu és fer una visita guiada, la temporada ja és oberta i n’hi ha de programades tots els dissabtes a les 11 del matí i a les 6 de la tarda (aquesta darrera, en castellà) i els diumenges i festius a les 11 del matí. Les places són limitades, de manera que us recomanem que feu reserva prèvia en aquest enllaç.

Si el que voleu, però, és viure l’experiència de manera molt intensa, gairebé immersiva, podeu optar per la visita teatralitzada familiar La casaca del Capità, que s’estrena aquest estiu. La peça, que és participativa, la protagonitza la vilatana Clara de la Malla, que es proposa resoldre un enigma de la Guerra del Francès (1808-1814). Durant aquest conflicte, el 1810, la vila va ser sotmesa a setge i posteriorment saquejada i incendiada per les tropes franceses. Durant l’assetjament el coronel Estrada, defensor de la plaça, va ometre fins a 4 comunicacions instant-lo a la rendició. El governador del castell, que no defallia, va comptar amb la fidelitat de les seves tropes i, després de quatre mesos de setge, més de 4000 bombes caigudes sobre la fortalesa i escassedat d’aliments, la guarnició útil va fugir de la fortalesa. L’endemà, l’oficial que se’n va quedar a càrrec va lliurar la plaça als francesos. Aquest és el context de La casaca del Capità, una agradable i divertida visita familiar en què el públic haurà de resoldre l’entrellat de la veritable història del Capità Riera.

Ara bé, si el que voleu és gaudir de les llums més màgiques del dia des del Castell d’Hostalric, no us podeu perdre les visites guiades de posta de sol d’aquest estiu amb maridatge a càrrec de La Vinateria! Aquesta activitat, per a la qual és imprescindible fer reserva prèvia, es celebrarà el dimecres 13 de juliol, el divendres 12 d’agost i/o el dissabte 10 de setembre. L’hora de trobada, en tots els casos, serà a les 8 del vespre al Punt d’Informació del Castell i els participants, acompanyats d’una guia local, faran una visita guiada pels espais que configuren la fortalesa d’Hostalric i, mentre van pujant, de ben segur que es sorprendran per la història i anècdotes que s’amaguen en aquest emblemàtic espai del segle XVIII. La visita acaba amb el toc de sofisticació a càrrec de La Vinateria.

Turisme Hostalric us proposa una altra activitat molt particular. És l’anomenada Visita amb la clau de la vila. Es tracta de fer una visita al recinte medieval d’Hostalric amb la clau de la vila per tal que el visitant sigui el principal protagonista d’un recorregut que pot realitzar al seu propi ritme. Cadascú pot fer el recorregut al seu aire, obrint i tancant els espais visitables, tot passejant per la vila emmurallada. Aquesta visita comença a l’Oficina de Turisme, on es lliuren als participants una clau i un full de ruta que els permetrà conèixer els racons més singulars i significatius de la vila medieval d’Hostalric: passejaran pel camí de ronda de la muralla, pujaran a la torre dels Frares i a la torre d’Ararà, s’endinsaran a la cova del Relliguer, admiraran la porta d’entrada al recinte medieval i es sorprendran davant els sis cents metres de muralla medieval que perfila l’antic Camí Ral. Tot mentre gaudeixen d’unes magnífiques panoràmiques de l’entorn.

El passat medieval d’Hostalric és molt potent i això, és clar, és objecte d’una visita guiada pel recinte medieval, la Visita guiada a la muralla medieval d’Hostalric, cada primer dissabte de mes a les 12h. La visita permet conèixer i descobrir el llegat del Vescomtat de Cabrera a la vila, que en va ser l’antiga capital administrativa i judicial. La primera referència documental clara d’Hostalric és del 1106 i en ella Guerau Ponç, vescomte de Cabrera, va jurar fidelitat al comte Ramon Berenguer III de Barcelona. La nissaga de Cabrera van convertir Hostalric en la capital administrativa dels extensos territoris del seu vescomtat i va ser al segle XIII quan es va consolidar la vila. El 1242 el rei Jaume I el Conqueridor va atorgar al vescomte de Cabrera el privilegi de celebració de mercat i l’any següent, el 1243, el vescomte Guerau V de Cabrera va concedir carta de poblament als habitants d’Hostalric. Posteriorment, el 1269 va disposar de notaria i escrivania. Els notaris d’aquesta notaria tenien facultat directe del vescomte de Cabrera. Durant el segle XIV, Bernat II de Cabrera va reestructurar els dominis del vescomtat i va convertir Hostalric en cap i centre de tot el vescomtat. A la vila s’hi va instaurar el principal tribunal judicial del vescomtat i la capitalitat d’Hostalric, començada per Bernat II, va ser consolidada pel seu net Bernat IV de Cabrera, i es va mantenir fins a l’extinció de la senyoria, l’any 1836.

Al lloc web de Turisme Hostalric hi podreu trobar el catàleg d’activitats que organitzen per fomentar el coneixement de la vila. N’hi ha un ventall ben interessant, sobretot per a un públic familiar. Us recomanem que hi doneu un cop d’ull. Us sorprendrà!