Ítaca, Cultura i Acció persisteix i programa fins a 16 concerts de maig a setembre

“Estem obligats a no perdre mai l’esperança”. Aquesta frase, que és del recentment traspassat Arcadi Oliveres, activista i referent dels moviments socials, és el lema d’enguany del festival Ítaca, Cultura i Acció 2021 i apareix de manera destacada en el cartell. Quin és l’objectiu de l’adopció d’aquest lema? Segons l’organització: “Retre homenatge a Oliveres i alhora posar de manifest la nostra voluntat de persistir malgrat els difícils moments que vivim i que afecten de manera especial la cultura, que pateix una crisi sense precedents.” 

Aquesta setmana s’han posat a la venda fins a 13.000 entrades dels diferents concerts del festival, que està determinat a persistir. És la seva novena edició i es celebrarà a set municipis de l’Empordà entre els dies 21 de maig i 25 de setembre. Es tracta d’una edició tupida, amb molta programació, ja que s’han recuperat alguns dels espectacles programats en l’edició de l’any passat, que es va celebrar en format limitat degut a la pandèmia. En total són 20 concerts programats a la Pera, Gualta, L’Estartit, Palafrugell, Corçà, Calella de Palafrugell i L’Escala.

Marcel i Júlia.

La programació d’enguany és d’una qualitat més que remarcable, de manera que ens espera un estiu ben plaent. El 21 i 22 de maig el festival dona el tret de sortida a Palafrugell, en el marc de les Festes de Primavera de la localitat baixempordanesa, amb Marcel i Júlia (dia 21) i El Petit de Cal Eril (dia 22) a la Plaça de Can Mario. Marcel i Júlia hi presentaran el seu primer disc, En órbita, mentre que El Petit de Cal Eril combinarà en el seu concert temes dels seus darrers discos amb noves composicions.

El Petit de Cal Eril.

El relleu de Palafrugell l’agafarà Gualta el primer cap de setmana de juny, amb la Nit Luup: The Tyets, Galgo Lento i Ariana Abecasis (dia 4, 22h) i amb l’actuació de Núria Graham (dia 6, 20:30h). La Nit Lupp és una vetllada dedicada a aquesta jove discogràfica catalana i als seus talents, propostes trencadores i rabiosament actual. The Tyets i Galgo Lento presentaran els seus discos de debut, El Pipeig i Dies i dies, respectivament, mentre que Ariana Abecasis mostrarà les cançons del seu darrer disc, Adiós, no es para siempre. D’altra banda, Núria Graham es mourà a Gualta entre el darrer disc, Majorie, un posterior senzill de dues cançons, At last, i la creació d’un nou món sonor.

Núria Graham.

Corçà serà el següent escenari de l’Ítaca, de l’11 al 13 de juny. El dia 11 (22h) es celebrarà un dels concerts més esperats, amb l’actuiació de Zoo, que estarà en plena gira de presentació del seu retorn als escenaris amb Llepolies. Al dia següent (22h), també a Corçà, hi actuarà Clara Peya, que presentarà el seu nou disc, Perifèria, mentre que el dia 13 (19h) serà el torn pels més menuts, amb l’espectacle Vull cantar i ballar, de la banda gironina El Pot Petit.

Zoo.

Els dies 18 i 19 de juny el festival Ítaca arriba a la Pera ni més ni menys que amb Albert Pla en la primera vetllada, la del dia 18 (22h), amb un nou espectacle titulat Os acordáis, dedicat a la pandèmia, i la Black Music Band, el dia 19 (22h). La formació saltenca presentarà Motown Project, un concert dedicat al mític segell discogràfic.

Black Music Band.

El cap de setmana de Sant Joan, del 24 al 27 de juny, amb tots els concerts concentrats a l’Estartit, serà molt potent. Obriran el foc el dia 24 (22h), Iseo & Dodosound, amb la seva única actuació a les comarques gironines del seu Inédito Tour, en què estan acompanyats de la banda The Mousehunters. La vetllada del dia 25 (22h) la protagonitzarà el rap combatiu, amb les actuacions de Lágrimas de Sangre i Sample Corp, aquest segon un grup del Maresme que s’inspira en el hip hop del 90. Oques Grasses seran els protagonistes del concert del dia 26 (22h), en el qual presentaran el seu nou disc, i el dia 27 (19h) actuaran el grup Xiula, que presentaran l’espectacle familiar Control Mparental.

Balkan Paradise Orchestra.

En el següent concert, el dia 2 de juliol, també a l’Estartit, compartiran escenari la Balkan Paradise Orchestra (BPO) i Travis Birds. La BPO està iIntegrada per onze instrumentistes de vent i percussió que han aportat un aire fresc i alegre a el panorama de les fanfàrries del nostre país. La cantautora Travis Birds és una de les últimes revelacions de l’escena espanyola i presentarà a l’Ítaca el seu nou disc, La Costa de los Mosquitos.

Stay Homas.

El diumenge 4 de juliol, a Calella de Palafrugell, al mateix escenari de la Platja del Port Bo en el qual s’haurà fet la tradicional Cantada d’Havaneres el dia abans, els Stay Homas tancaran el festival amb dos concerts, el primer a les 18:30h i el segon a les 22:30h. Les entrades ja són a la venda en aquest enllaç.