Jacophonic, un gran homenatge al mític baixista Jaco Pastorius

Jaco Pastorius és un d’aquells noms relacionats amb la música que els entesos pronuncien amb reverència i admiració. Pastorius, un dels millors baixistes de la història del jazz, va morir el 1987 amb només 35 anys, en no poder superar les ferides causades per l’agressió d’un porter de club. Va esdevenir un mite. Girona el recordarà en el trentè aniversari de la seva mort amb un festival anomenat  Jacophonic, promogut pel Sunset Jazz Club, que es celebrarà del 18 de setembre al 4 d’octubre. El plat fort del festival, que ocuparà diversos espais de la ciutat com el Cinema Truffaut, la Casa de Cultura, l’Espai Marfà, el mateix Sunset, El Cafè o Moby Disk Records, serà l’espectacle  For Jaco, Toots and Paco, una proposta del baixista català Carles Benavent (Carles Benavent Trio) i l’harmonicista madrileny Antonio Serrano, que s’estrenarà al Sunset el 22 de setembre (21 h i 23 h), amb el reforç de Roger Mas al piano i Roger Blàvia a la bateria. Els protagonistes del concert, Benavent i Serrano, han ampliat l’homenatge a Paco de Lucía, amb qui van col·laborar, i l’harmonicista belga Toots Thielemans, que va fer diverses gires i gravacions amb Pastorius. Aquest espectacle també es podrà veure al Festival de Jazz de Barcelona un mes després.

A més d’aquest espectacle central, el Jacophonic inclou concerts de Dani Pérez & Pep Pérez Cucurella (Ressons de Jaco), Dario Deidda Trio feta. Albert Bover & David Xirgu (Remembering Pastorius); Àrid i Tellus Ensemble (Portrait of Jaco). El programa del festival es completa amb una mostra de vinils (El Cafè), la xerrada titulada La revolució del baix a càrrec de l’especialista Vicenç Ménsua (Moby Disk), una classe magistral de Dario Deidda (Espai Marfà) i la projecció de Jaco: The Film (Cinema Truffaut), un documental produït per Robert Trujillo, baixista del grup Metallica i admirador de Pastorius, que va ser baixista del grup Weather Report. La Llibreria 22 també col·labora amb el festival i prepararà una selecció de llibres sobre jazz i Pastorius, a disposició del públic a la botiga del carrer Hortes.

 

Podeu seguir el Jacophonic també a facebook, twitter i instragram, i podeu gaudir del jazz de gran qualitat tot l’any amb l’exquisida programació del Sunset Jazz club de Girona, una mena de miracle cultural per obra i gràcia de l’Anna Gisbert i l’Alix Levy.