Jardins de somni i fortificacions de pel·lícula per visitar a les comarques gironines

Jardí Botànic Marimurtra (Blanes)

Comencem aquest recorregut a través de jardins i fortificacions a Blanes, on s’hi troba el Jardí Botànic Marimurtra, que va ser creat al primer quart del segle XX, per iniciativa del naturalista alemany Carl Faust. Aquest empresari va comptar amb l’ajuda del botànic català Pius Font i plegats van començar la tasca d’aclimatar plantes exòtiques de tots els continents sobre un terreny que també era bàsicament de vinya, partint de la construcció de diversos dipòsits d’aigua. Marimurtra compta amb més de 4.000 espècies vegetals d’arreu del món, la gran majoria exòtiques. Inclou 150 espècies en perill d’extinció i ja desaparegudes del seu hàbitat original. És considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) des del 1995 i acull un centre d’investigació científica.

Una vista del Jardí Botànic Marimurtra. Foto: Fund. Carl Faust / Arxiu Imatges PTCBG

A part de l’horari d’obertura convencional, la fundació que gestiona l’espai també organitza visites guiades (Descobreix Marimurtra i Tast de Marimurtra). En les dues visites el públic coneix l’entorn, la seva història i la diversitat i riquesa botànica, amb la diferència que en la primera s’aprofundeix molt més i inclou referències a la figura de Carl Faust, mentre que en la segona es posa més èmfasi en els racons més destacats per la seva bellesa paisatgística i arquitectònica. També han ideat visites amb un format diferent, com ara l’anomenada El rebost de Marimurtra, adreçada a un públic familiar i en la qual es parla de la conservació de la biodiversitat dins del jardí, és a dir, de potenciar la convivència entre plantes i animals que viuen al jardí botànic. Aquesta visita té un recorregut determinat i exclusiu. La segona visita peculiar és l’anomenada Biodiversitat al Marimurtra. Aquesta visita mostra la biodiversitat que existeix al jardí i les accions que es fan per fomentar-la a través de la gestió ecològica i sostenible de l’espai, així com l’afavoriment de les relacions que s’estableixen entre les plantes i la fauna auxiliar que hi viu.

Jardins de Santa Clotilde (Lloret de Mar)

A pocs quilòmetres de Marimurtra, els Jardins de Santa Clotilde són un altre balcó immillorable al Mediterrani. El seu origen data del primer quart del segle XX, quan el marquès de Roviralta va encarregar el projecte de construcció dels jardins a un jove paisatgista i arquitecte: Nicolau Maria Rubió i Tudurí. Els terrenys que el marquès va posar a la seva disposició eren vinyes, que l’aristòcrata va anar adquirint fins arribar a ser propietari dels 26.830 m2 que ocupen actualment els jardins. És com un meravellós balcó situat sobre un penya-segat amb vistes al mar, entre la cala Boadella i la platja de Fenals.

Jardins de Santa Clotilde. Foto: Maria Geli / Pilar Planagumá / Arxiu Imatges PTCBG.

Els Jardins de Santa Clotilde són inclosos en el que s’anomena Museu Obert de Lloret (MOLL), un ens de caràcter municipal, que aplega els elements patrimonials (museus, jaciments, etc.) de la localitat. El MOLL organitza un seguit d’activitats que permeten conèixer els jardins, que compten amb un complet programa de visites guiades i lliures, entre les quals un taller infantil de pintura. D’altra banda, els Jardins de Santa Clotilde seran aquest estiu l’escenari, per segon any consecutiu, del festival Som de Mar, amb un cartell que el situa a l’estela dels grans festivals de música popular de la Costa Brava, com el de Cap Roig o Porta Ferrada. Aquest estiu passaran pels jardins lloretencs grups o figures com Sopa de Cabra, Amics de les Arts, Pasión Vega o María José Llergo.

Jardins de Cap Roig (Calella de Palafrugell)

La història de la configuració d’un dels espais més singulars de la Mediterrània com són els Jardins i el Castell del Cap Roig és digna de conèixer. Es tracta de la culminació del somni d’una parella formada per un militar rus de l’exèrcit del zar i una aristòcrata anglesa, els Woevodsky, que van idear un espai únic. Cap Roig està situat entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, té una extensió de 20 hectàrees i als jardins s’hi poden trobar fins a 800 espècies botàniques.

L’itinerari de la visita transcorre per un total de 22 punts, en els quals s’hi troben diversos grups de plantes de múltiples espècies. Durant el recorregut s’hi troben una zona de pícnic, terrasses per reposar amb unes vistes espectaculars i diversos passejos que condueixen fins un espai de lectura, per gaudir de tot plegat agombolats pel so de l’aigua de les fonts, les olors i les textures. L’espai també es pot considerar un parc escultòric, ja que el visitant troba tot un seguit d’obres d’artistes reconeguts en l’àmbit català, estatal i internacional situades al llarg del recorregut.

Una vista dels Jardins del Cap Roig. Foto: fundaciólacaixa.org

Les mil cares dels Jardins de Cap Roig és una de les activitats que s’hi organitzen habitualment. Consisteix en un recorregut pels jardins, conduït per un guia especialitzat. Durant la visita es descobreix el context històric que acompanya l’indret des dels seus inicis, els anys vint del segle XX i es fan diverses parades per potenciar l’observació paisatgística i el reconeixement de la vegetació dels Jardins. També s’hi fa l’activitat La Dorothy i les seves plantes: treball de laboratori, en què el fil conductor de la visita és Dorothy Webster, esposa de Nicolai Woevodsky. Consisteix en una comparativa dels canvis estètics de l’entorn produïts pel pas del temps, amb el suport de fotografies antigues provinents de l’arxiu històric. Les plantes de clima mediterrani: visita guiada, consells i debat és la tercera activitat habitual, conduïda per un guia, consistent a conèixer la diversitat de plantes que formen part del clima mediterrani.

Un concert del Cap Roig Festival. Foto: fundaciólacaixa.org

A l’estiu, al Cap Roig s’hi celebra un dels grans festivals de música popular de la Costa Brava, amb un cartell que inclou figures estatals i internacionals de diversos gèneres. Juan Diego Flórez, Raphael, Manel, Ara Malikian, Aitana, Blaumut, David Bisbal, Sílvia Pérez Cruz, Sopa de Cabra o Sara Baras són només algunes de les figures que passaran per l’escenari del castell.

Castell d’Hostalric 

El castell d’Hostalric, antic castell medieval dels vescomtes de Cabrera, es situa sobre un antic volcà. A partir del segle XVII es va començar a transformar per adaptar-se als nous temps i a les noves estratègies de defensa de l’època moderna. Es troba construït sobre terreny irregular, la qual cosa en condiciona la forma gràcies a les possibilitats econòmiques del moment, a la perícia de l’enginyer i l’habilitat dels professionals constructors i mestres d’obra. Va tenir una rellevància històrica notable durant la Guerra del Francès i fins el 1929 es va convertir en una plaça forta militar. Durant la Guerra Civil va fer les funcions de magatzem de munició i després de la guerra, de refugi i habitatge de molts passants. El 1963 el castell i les muralles van ser declarats BCIN i el 2015 es va inaugurar el Centre d’Interpretació del Castell, al cos de guàrdia.

La muralla d’Hostalric. Foto: Maria Geli i Pilar Planaguma. / Arxiu Imatges PTCBG

A més de les visites guiades convencionals o la visita lliure a Hostalric, també hi ha la possibilitat de gaudir de la Visita amb clau. El participant rep una clau i un full de ruta que li permet conèixer els racons més singulars i significatius de la vila medieval d’Hostalric: el camí de ronda de la muralla, la torre dels Frares i la torre d’Ararà, la cova del Relliguer, la porta d’entrada al recinte medieval i la muralla medieval que perfila l’antic Camí Ral. Està prevista la visita al castell, lliure o guiada.

Castell de Montsoriu 

La visita al castell de Montsoriu permet fer un recorregut per una fortalesa medieval clàssica de la Mediterrània, un dels grans castells gòtics que es conserven a Catalunya. La fortificació manté la mateixa estructura i bona part de les estances i detalls originals del gran castell que va ampliar i reformar el 1350 el vescomte Bernat II de Cabrera, per la qual cosa la visita permet conèixer com era la vida militar i civil en una de les fortaleses més colossals de la Corona d’Aragó. La visita guiada és recomanada, ja que aporta moltíssima informació sobre els aspectes històrics. Si el grup ho permet (mínim de 30 persones), es pot disposar de guia exclusiu.

Castell de Montsoriu.

Montsoriu, situat al cim del turó homònim, s’ubicaa les portes del Parc Natural del Montseny, declarat Reserva de la Biosfera. La seva visita, destí ideal per a excursions, requereix un passeig previ per un bosc clàssic de la zona, fins l’accés al recinte des de l’aparcament de coll de Castellar, des de Breda o des d’Arbúcies, essent cada itinerari d’una exigència diferent. El primer és ideal per a famílies. El trajecte des de l’aparcament és de 2,8 km i la visita guiada, a més de descobrir la història de Montsoriu, l’estructura militar i de palau, també està pensada pels infants i introdueix aspectes atractius per a la mainada, com l’explicació de les llegendes que ha generat Montsoriu i el seu entorn.

Ciutadella de Roses

La Ciutadella de Roses és una de les fortificacions renaixentistes més ben conservades del país. Està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i és un important jaciment arqueològic, en el qual encara s’investiga, però en el qual també es pot seguir un itinerari senyalitzat molt complet, que permet conèixer les diferents ocupacions històriques del lloc a través de les restes conservades, del s.IV a.c., data de la fundació de la colònia grega de Rhode, fins al s.XX. Malgrat que se l’anomena ciutadella, no ho és tècnicament, sinó que són les autèntiques muralles de la vila vella de Roses, les restes de la qual es conserven al seu interior, per això també se l’anomena popularment Les Muralles. Aquest monument té un programa de visites guiades i també se’n poden fer de lliures. El conjunt de la Ciutadella inclou la mateixa fortificació renaixentista i moderna, les restes de la ciutat grega i romana, les del monestir altmedieval de Santa Maria de Roses i les de la vila vella de Roses i les seves fortificacions medievals.

Entrada a la Ciutadella de Roses. Foto: rosescultura.cat

La Ciutadella és la seu d’un dels altres festivals de música de referència de l’estiu, el Sons del Món. Enguany el cartell està farcit d’estrelles de la música del nostre país i de la resta de l’Estat, com ara un fenomen fruit del confinament com ara els Stay Homas, però també grans formacions musicals com La Casa Azul, Oques Grasses, Rosario, Good Save The Queen, Nil Moliner, Fangoria, Amaral i Aitana.