Antigament, quan les nenes anaven a costura també anaven a una escola on se les ensenyava a llegir i escriure, alhora que aprenien a cosir i a desenvolupar altres quefers casolans. Això dóna raó de la importància que tenien per a elles els brodats o el punt de creu i la imprescindible caixeta de costura, que contenia agulles, didals, fils i ganxets. El mimetisme de la vida adulta incloïa jugar amb les nines (sovint, una “pepa” de drap o de cartró), imitar fer cuinats amb la fireta o, fins i tot, jugar a dir missa.
Les converses solien començar amb: “Figura que nosaltres érem…”, i a partir d’aquí la imaginació creava la resta. Uns altres esbargiments molt de nenes, tot i que ocasionalment hi era acceptada la presència de vailets, eren saltar a corda o la xarranca. Manipular titelles o jugar a fer comèdia podien ser altres passatemps compartits. Hi havia jocs de temporada i d’altres que es practicaven tot l’any. Sense cap raó aparent, tot d’una s’imposava jugar a patacons, a bales, a bitlles o amb les baldufes. Els nens aplegaven cartes velles, es proveïen de bales de pedra, de vidre o de fang i de xapes – tot sovint monedes antigues de poc valor que havien caigut en desús-, o feien giravoltar la baldufa fins adormir-la. Tal com havien arribat eren oblidats durant mesos i substituïts per la pilota, el tirador, el cavall fort, les bitlles o les imitacions de la vida bel·licosa dels adults, amb les espases o els soldadets de plom. Eren poques les cases on no hi havia un cavallet de cartró o un timbal. Banyar-se al riu o abastar fruita dels arbres ocupava moltes tardes d’estiu.
D’entre tots aquests jocs i joguines en podem destacar un per la seva curiositat: l’altar per jugar a dir missa. L’exemplar que es pot veure al Museu Etnogràfic de Ripoll, es tracta d’un altar petit de fusta dedicat a Sant Roc, amb una capella dalt d’una escalinata i composat per totes les figuretes i objectes litúrgics que es necessitaven per a una missa. Es tractava d’una joguina habitual entre els nens de l’època i que es podria equiparar a un Lego o Clicks de Playmobil actuals.
Plaça de l’Abat Oliba s/n 17500 Ripoll / Tel. 972 703 144 / museuetnografic@ajripoll.cat