La família Vázquez Marquínez. Un exili republicà a França. MUME

Fruit de la donació al MUME, l’any 2012, del Sr. Carlos Vázquez Marquínez (Madrid, 1933), disposem d’aquesta documentació que ressegueix el pas d’una família vinculada a l’exèrcit republicà cap a l’exili, els darrers dies abans de passar la frontera i refugiar-se a França. Manuel Vázquez Seco (El Ferrol, Galícia, 1890 – La Tranche, Isère, França, 1973) estava afiliat al PSOE i al sindicat UGT. Va fer la seva carrera militar a l’Escola Naval de San Fernando (Cadis) i més endavant fou destinat a Maó (Menorca). Durant la Guerra Civil va lluitar amb l’Exèrcit republicà ocupant el càrrec de Capità de Corbeta en el cos de Marina, i també fou nomenat tinent general i cap del cos de radiotelegrafistes.

La família Vázquez Marquínez estava formada per Manuel Vázquez Seco, Felipa Marquínez Gómez (Santibáñez, Extremadura, 1897 – La Tronche, Isère, 1980), i els fills Carlos, Consuelo, Nieves,  Alberto, Adolfo i Carmen. El dia 4 de febrer de 1939, davant la derrota republicana, Manuel Vázquez s’exilia a França amb la seva família sortint de Roses fins a Portvendres. Un cop a França van ser allotjats a Vernet dels Banys i posteriorment internats als camps de concentració d’Argelers i Ribesaltes. Manuel Vázquez, durant la Segona Guerra Mundial, va treballar de manera obligatòria per l’exèrcit alemany, que ocupava França, al camp de  l’Île d’Aurigny, obligat a treballs forçats en una pedrera, i a l’anomenat “Mur de l’Atlàntic”, a les illes del Canal de Jersey i Guernsey i a Brest. Va fugar-se d’allà, amb el seu fill, però els alemanys els tornaren a fer presoners. Finalment, el setembre de 1944 foren alliberats per membres de les tropes aliades.

Per la seva banda, quan van poder sortir del camp, la Felipa i la resta de fills van allotjar-se al Château de Gramond (Departament de l’Ain). Més endavant van establir-se a Corps (departament d’Isère), on més tard es reuniria tota la família de nou, al final de la Segona Guerra Mundial.  Actualment, Carlos Vázquez Marquínez viu a Grenoble (Isère).

Miquel Serrano (Historiador i conservador. MUME)

Document: Passaport de Manuel Vázquez Seco, para Europa y América, per un any, fet a Figueres, el 3 de febrer de 1939, pel Ministerio de Estado de la República Espanyola.
Fons Família Vázquez Marquínez / MUME