La figura de Margalef marca la ruta científica de la Selva

La figura de l’ecòleg i naturalista Ramon Margalef, que va desenvolupar la seva carrera professional a la comarca de la Selva, és relativament poc coneguda, malgrat ser una autoritat en la matèria a nivell internacional. Va ser el primer catedràtic d’Ecologia de l’Estat espanyol i més de 15 espècies porten el seu nom. Inclosa en les rutes de Turisme Científic de la Fundació Recerca i la Diputació de Girona, elaborades amb la col·laboració dels consells comarcals, els ajuntaments, oficines de turisme i diverses entitats, aquest itinerari per la Selva havia de dur, a tall d’homenatge, el nom d’aquest científic eminent, de manera que us presentem la Ruta Margalef.

La primera aturada és al desconegut estany de Sils, referent per a l’observació i interpretació de la història dels ecosistemes. Deixeu el cotxe a l’estació de tren i el llac és a la vora, seguint un itinerari senyalitzat. Visiteu la zona d’herbassar, prats de dalla i el canyissar. També coneixereu l’ús de l’aigua regenerada en la restauració d’espais humits. A més, si us agrada la fotografia d’aus, és el lloc ideal.

La ruta ens du al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes, que aplega més de quatre mil espècies vegetals, la majoria exòtiques, i exemplars extraordinaris per la seva edat o dimensions. El jardí el va crear el mecenes i botànic alemany Carl Faust, que va mantenir una estreta relació amb Margalef. És considerat el millor jardí botànic mediterrani d’Europa i rep uns cent mil visitants l’any. Les vistes sobre la costa des d’alguns punts del jardí són espectaculars.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), el següent punt de la ruta, també va estar vinculat amb Margalef i  només s’hi pot accedir amb reserva prèvia i en ocasions es pot realitzar una visita guiada pels seus laboratoris, la zona d’immersió i la zona d’aquaris. El CEAB es troba al camí que mena a la bellíssima Cala Sant Francesc o Cala Bona, que és d’on es recull l’aigua que va als laboratoris del centre. Una platja ideal per a famílies.

Camí del port, al passeig de Blanes, hi trobareu, asseguda en un banc, l’estàtua dedicada a Carl Faust, mecenes i amic de Margalef. El científic català també va fer estudis per a fer sostenible la gestió pesquera, embarcant-se literalment. Això és precisament el que us proposen l’Ajuntament i la Confraria de Pescadors de Blanes: una experiència turística que consisteix a embarcar-se durant unes hores en un vaixell i compartir amb els pescadors una jornada de treball, tot gaudint dels paisatges de la Costa Brava des del mar. O també es pot contemplar la descàrrega del peix, els dies feiners, a les 4 de la tarda.

La ruta finalitza a l’embassament d’El Pasteral, a la Cellera de Ter. Aigua, flora i fauna esdevenen protagonistes d’un paisatge idílic, que també va cridar l’atenció de Margalef. L’explotació hídrica també va ser un dels seus punts d’interès. El Pasteral, que va entrar en funcionament el 1905, gràcies a la família Burés, propietària d’una fàbrica tèxtil a Anglès, forma part del sistema que distribueix aigua a les demarcacions de Girona i Barcelona, juntament amb els pantans de Sau i Susqueda.

Imatges: Surt de Recerca Per Catalunya.cat / Blanes. Fundació Carl Faust. Marimurtra. Arxiu Imatges PTCBG.