La Gran Ruta al Pla de l’Estany, història i natura

La comarca del Pla de l’Estany és una de les més petites i la més jove de Catalunya, va néixer el 1988, però també és una de les més riques si parlem d’història o patrimoni natural. En el marc del conjunt de rutes de Turisme Científic de la Fundació Recerca i la Diputació de Girona, elaborades amb la col·laboració dels consells comarcals, els ajuntaments, oficines de turisme i diverses entitats, s’ofereix La Gran Ruta per aquesta comarca en que l’Estany n’és l’epicentre. Grans escletxes de metres provocades per terratrèmols, arbres que toquen al cel, coves prehistòriques, grans mamífers del passat, jaciments únics, indrets de conte i llegenda, i un paisatge que té quelcom d’oníric. Una magnífica sortida de cap de setmana.

La visita no pot començar per altre lloc que no sigui l’Estany, el llac natural més gran de Catalunya. El seu valor no és estrictament natural, sinó que també ha marcat la cultura, la societat i l’economia de la zona. A les seves ribes trobem restes de jaciments arqueològics, com ara el poblat neolític de la Draga, o l’ibèric del Castell de Porqueres. A més, també ha estat font d’inspiració d’escriptors, poetes, pintors i de nombroses llegendes populars.

Les Estunes, un paratge de llegenda

La visita continua al paratge de Les Estunes, una zona submergida en aigua fa milers d’anys on s’hi van crear dipòsits de travertí o pedra de Banyoles i on existeixen escletxes entre les roques que formen coves i passadissos. Es tracta d’una zona que ha estimulat la creació de llegendes. De les Estunes anem a parar al Parc Neolìtic de la Draga, l’únic poblat d’ambient lacustre de la Península, amb més de 7.000 mil anys d’antiguitat. La següent aturada és lògica: el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Està situat en un palau gòtic. És recomanable la visita a la sala de paleontologia, amb peces de grans mamífers que van habitar el Pla de l’Estany com ara rinoceronts, elefants antics, hipopòtams, cèrvids, mastodonts, tigres amb dents de sabre i grans hienes.

Marxem de Banyoles i ens dirigim a Serinyà, a pocs quilòmetres, al Parc de les Coves Prehistòriques. És el millor jaciment de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home de Neandertal a l’home modern. El recorregut acaba a Cornellà del Terri. A la Plaça del Maig trobareu un arbre que supera en alçada els edificis del seu voltant. És conegut com l’Arbre de Maig i és l’eix de les celebracions de la festa major del poble. S’hi pot veure durant tot l’any, però si hi aneu un Dilluns de Pasqua al migdia veureu com els veïns, engalanats amb el vestit tradicional català, coronen l’arbre amb un cim de pi i adornen el tronc amb banyes i corns d’animals.

Imatges: Parc de la Draga. Banyoles. Joan Castro. Arxiu Imatges PTCBG / Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. JOAN CASTRO-ICONNA. Arxiu Imatges PTCBG.