La Nit dels Museus proposa activitats per a grans i petits, no us ho perdeu!

Dissabte dia 18 de maig celebrem el Dia Internacional dels Museus, una data que ja fa un temps que es complementa amb la Nit dels Museus, una vesprada màgica que permet gaudir dels museus d’una manera diferent i veure’ls de manera que es veuen poc sovint. Aquests equipaments organitzen per a la Nit dels Museus activitats de tota mena, i els de les comarques gironines han aguditzat l’enginy per oferir un ventall de propostes molt atractiu.

Girona Museus, que aplega el Museu del Cinema, el Museu d’Art, el Museu d’Història dels Jueus, la Casa Masó, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i el Museu d’Història faran jornada de portes obertes amb un horari poc habitual, de les 10 del matí a les 12 de la nit, tret de la Casa Masó, que també el farà extraordinari i obrirà de 2/4 de 12 del matí a 2/4 de 10 de la nit. La jornada de portes obertes es complementa amb d’altres activitats, de les quals us en destaquem algunes, però les podeu consultar totes als webs dels respectius museus.

El MAC de Sant Pere de Galligants oferirà el concert “Encís” (21h), en que comptarà amb l’actuació de Gerard Marsal i Marta Serra. Un concert únic i una música intuïtiva i delicada on crearan un viatge ple de sensacions. El Museu d’Art proposa assistir durant la jornada a la visita dels Urban Sketchers, per comprovar amb quins ulls veuen el museu i com ho plasmen amb el seu estil personal; un joc de pistes familiar (21.30h) guiat per un personatge que sortirà d’un quadre; una visita guiada (22.30h) que mostra la cara B del museu, aspectes poc coneguts, i les actuacions (23h) del Quartet de corda de l’Escola Municipal de Música de Girona i de l’Espai Jazz Academy Duet.

El Museu d’Història farà una programació especial d’activitats i la jornada de portes obertes s’estendrà a tots els espais i extensions del Museu que acullen instal·lacions de Girona, Temps de Flors. També han preparat el cicle veus i imatges de guerra i exili, amb les que presentaran al públic un parell de documentals i hi haurà converses amb testimonis. Per la seva banda, el Museu d’Història dels Jueus ofereix la visita guiada a l’exposició temporal Pedres amb nom (11h) i una vetllada poètico-musical (20h).

El Museu del Cinema, a part de les portes obertes, també ofereix l’espectacle d’ombres xineses No toquin les meves mans (19h), mentre que la Casa Masó ofereix visites guiades gratuïtes (11.30h).

Però la festa s’escampa per les comarques gironines. El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà ofereix la jornada de portes obertes i una visita guiada gratuïta a la Terrisseria Salamó i a l’exposició temporal “Can Salamó i els colors de la terrissa bisbalenca”. La música i les activitats començaran a les 21h amb una punxada de vinils a càrrec d’Espardenya Crew i una arrossada popular. A les 22h el claustre d’entrada al museu acollirà l’espectacular muntatge Rakú Jam Session de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, una intervenció que combina el foc, la ceràmica, l’art i la música. Els assistents pintaran una peça que serà cuita al moment amb la tècnica del rakú. La proposta es complementarà amb la música en directe de Fetus, la banda de punk rock de garatge liderada pel bisbalenc Adrià Cortadellas presentarà el seu segon disc, Terra Cuita (Bankrobber, 2019). El final de festa tindrà ritmes 100% jamaicans gràcies a Espardenya Crew Dj’s.

L’oferta de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya també és molt complerta. Combina visites virtuals, visites teatralitzades, una visita comentada i fins i tot s’inclou una copeta de vi pels visitants.

El Museu de la Garrotxa té una proposta molt peculiar. Per a la nit de dissabte ha programat l’acció artística participativa “L’altra càrrega. Tableau vivant”, del fotògraf Jordi Puig. L’activitat, que convida els olotins a ser protagonistes d’una nova càrrega inspirada en La Càrrega de Vic de 1910, de Josep Maria Sert, oferirà també música i un refrigeri. La performance es farà al pati de l’Hospici a les 22h.

Aquestes són només unes poques de les propostes que ofereixen el conjunt de museus de les comarques gironines, gairebé una trentena. Remenu i trieu entre l’oferta aquelles activitats que us facin més peça. N’hi ha per a tots els gustos i adreçades a tots els públics.

Imatges: Girona. Aniol Resclosa. Arxiu Imatges PTCBG / Sant Pere de Galligants, Girona Ajuntament de Girona. Arxiu Imatges PTCBG / MAC Empúries.