La partida de Duchamp, Dalí i Man Ray a Cadaqués

dali duchampL’artista i jugador d’escacs Marcel Duchamp va arribar per primer cop a Cadaqués, de la mà de Salvador Dalí, l’any 1933 i hi va establir la seva residència d’estiu els darrers deus anys de vida, de 1958 al 1968. L’obra de Duchamp articula l’exposició temporal Dalí, Duchamp, Man Ray. Una partida d’escacs, que es pot visitar al Museu de Cadaqués fins el proper 17 d’octubre, comissariada per Pilar Parcerissas, i que posa el focus en els vincles d’aquests tres artistes i de quina manera es reflecteix en l’obra respectiva les influències recíproques. La mostra està formada per 140 peces, ja siguin pintures, fotografies, escultures, objectes, manuscrits i diverses publicacions, que il·lustren l’amistat dels tres influents artistes. L’exposició va més enllà de l’època que tots tres van compartir a París, durant l’etapa surrealista, i aprofundeix en un seguit d’inquietuds estètiques comunes que romanen en l’etapa de maduresa: el desafiament del progrés i els temps moderns, l’erotisme com a màquina desitjant, els invents òptics i científics com una nova forma de representació de la imatge, la ironia i el sentit de l’humor i la passió pels escacs com a simulacre dels moviments de la vida i la mort. Segons Parcerissas, Duchamp, Dalí i Man Ray van fer de l’art una “màquina poètica” que va canviar el rumb de l’art del segle XX.

Vuit àmbits temàtics

El discurs expositiu l’articula sobretot l’obra de Duchamp i està organitzat en vuit àmbits temàtics: “A la recerca del maquinisme en l’art”, “Màquines poètiques I: Il·lusionisme i òptiques de precisió”, “Relectura del ready-made” “Màquines poètiques II: La Mariée…”, Man_Ray_Salvador_DaliLeonardo, L.H.O.O.Q. iÉtant donnés”, “Màquines poètiques III: els escacs”, “Duchamp a Cadaqués: el temps perdut” i “Sobre l’acte creatiu”. La mostra també reserva lloc a la relació amb Richard Hamilton i amb Joan-Josep Tharrats, un dels pocs interlocutors de Duchamp a Cadaqués que van saber comprendre la seva obra, segons Parcerisas, i la corrida de l’any 1961 en homenatge a Dalí, a Figueres, per a la qual Jean Tinguely i Niki de Saint-Phalle van construir, amb l’ajuda de Duchamp i en presència de Man Ray, un toro mecànic que va explotar a l’arena.

Entre els objectes exposats s’hi troba el Bouche-évier que Duchamp va construir el 1964 com a tap de dutxa  per l’apartament i que va oferir a la International Numismatic Agency com si fos una medalla. També s’hi inclou el joc d’escacs que va dissenyar Dalí  per encàrrec de Duchamp. Les peces es basen en els dits de Gala i els del mateix Dalí, mentre que les corones de les figures dels reis es van fer a partir dels motllos de les dents de la parella i  les torres estan inspirades en els salers que Dalí va descobrir en un hotel de Nova York. També es poden veure les darreres peces que va fer Duchamp, un any abans de morir, com l’escultura de la cara de l’artista recolzada sobre part d’un tauler d’escacs.

Imatge destacada: Duchamp, al mig, amb Dalí i Gala davant el bar Meliton de Cadaqués Foto: ROBERT DESCHARNES.