La ruta del melòman del mar a la muntanya, de Palamós a Camprodon. Tres festivals

A l’estiu, els amants de la música, els melòmans, estan d’enhorabona. La nostra proposta en aquest post és anar del mar a la muntanya, de Palamós, on es celebra el festival Amb So de Cobla, dedicat a la música d’aquest tipus de formació musical eminentment catalana, fins a Camprodon, on se celebren dos festivals un dels quals dedicat a la música clàssica i l’altre, més popular. Un d’ells és a la capital del Ripollès, Camprodon, dedicat al compositor Isaac Albéniz, que va néixer a la vila ripollesa, i l’altre s’escampa per tota la vall, el Festival de Música Vall de Camprodon, amb un programa més popular.

Del festival Amb So de Cobla, el Festival de Cobla de Catalunya, en què el director artístic és Adrià Bauzó, se celebrarà del 2 al 6 d’agost i arribarà a la seva sisena edició. El projecte el va inspirar l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós i la idea és adreçar-se a un públic habituat a la música de cobla i a la sardana, però també a un públic més general a qui li agradi la música i vulgui descobrir noves sonoritats, sobretot relacionades amb l’arrel catalana. Això vol dir que l’experimentació hi té un espai important i que hi ha una aposta per apropar aquest tipus de música a la gent jove amb propostes més trencadores i atractives. La idea és transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats, nous ritmes. Vol obrir-los a tot el ventall de combinacions possibles, amb la intencionalitat de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes i expressar-ne la sonoritat dels seus instruments fora de la pròpia formació de cobla convencional. A banda, el festival palamosí també té vocació per democratitzar la cultura i és per això que tots els concerts són d’entrada lliure i gratuïta, però amb aforament limitat.

Cobla Bisbal Jove.

El programa l’obre un concert de l’Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya (OMAC) (2 d’agost, 22h a la plaça J. Sarquella) i els concerts que més criden l’atenció del cartell són els que protagonitzaran la Cobla Maricel + In Crescendo + Anna d’Ivori (4 d’agost, 22h a la plaça J. Sarquella), la formació Za!&La Transmegacobla (5 d’agost, 22h a la plaça J. Sarquella) i el que tanca el festival, Ralph Dumas amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i la companyia locals de dansa contemporània Cobosmika (6 d’agost, 22h a la plaça J. Sarquella). Completen el programa el 22è Concert de la Costa Brava (Memorial Ricard Viladesau) amb La Principal de la Bisbal i Els Montgrins (3 d’agost, 22h a L’Arbreda), el de la Cobla Rossellonesa (4 d’agost, 19h a la plaça Catalunya) i el de la Cobla Bisbal Jove (5 d’agost, 19h a la plaça Catalunya).

Isaac Albéniz, compositor de Camprodon

El Festival de Música Isaac Albéniz —insigne músic i compositor camprodoní—, té com a seu el monestir de Sant Pere de Camprodon i se celebra paral·lelament a un prestigiós curs internacional de música. Ofereix el privilegi de veure les que seran les figures de la música clàssica europea en un futur no gaire llunyà. El festival celebrarà del 30 de juliol al 12 d’agost la seva 37a edició. Tots els concerts es celebren a Sant Pere i començaran a les 7 de la tarda.

El pianista Daniel del Pino.

El cartell del festival el formen cinc concerts amb intèrprets d’una gran qualitat. Obrirà el foc un espectacle poc convencional, titulat Clavé Rock! El concert de la teva vida, que protagonitzaran la Coral Camprodon, la SC la veu de Voltregà i l’Orquestra Simfònica Clavé (dissabte 30 de juliol). El segon concert l’oferiran Ramon Bassal (cello) i Maria Canyigueral (piano) el 4 d’agost, mentre que el tercer concert serà especial, ja que el protagonitzarà el pianista Jaenden Izik-Dzurko, que va guanyar el primer premi i el premi al millor intèrpret d’Albéniz del Concurs Maria Canals 2022 (7 d’agost). El duet format per Marina Klimova (soprano) i Antoni Besses (piano) precediran el 9 d’agost, el darrer concert del cicle, una altra ocasió especial, ja que el prestigiós pianista Daniel del Pino, medalla Albéniz 2022, interpretarà la Suite Ibèria, obra del compositor homenatjat (12 d’agost).

Un festival que s’escampa per la Vall

D’altra banda, els municipis de la Vall de Camprodon acullen a l’estiu el festival de música que du el nom de la vall (FMVC). Aquest cicle va néixer de la intenció d’esdevenir un eix de difusió de l’oferta musical i cultural a la Vall de Camprodon, capaç de crear un espai de complicitat entre artistes i públic. La qualitat artística de cadascuna de les propostes, la recerca d’estils variats i una presència majoritària d’artistes de procedències diverses dels Països Catalans, donant oportunitat a figures emergents, són algunes de les característiques d’aquest cicle.

Miquel Abras.

La Sala El Molí de Sant Pau de Segúries acollirà el primer dels concerts del festival (6 d’agost, 19h), que protagonitzaran els Made In Black. Un homenatge als principals estils de la música negra i als artistes més emblemàtics que l’han defensat al llarg de la història. Blues, soul, motown, rhythm&blues, funk, jazz, rock&roll… Temes de Grover Washington Jr, Michael Jackson, Pharrel Williams, Alicia Keys, Steve Wonder, Fast Dominos, Aretha Franklin, Ray Charles o Eric Clapton, entre molts d’altres. L’endemà (19h) els agafarà el relleu el cantautor Miquel Abras a la Plaça Verda de Setcases. Abras celebra que enguany fa 20 anys que neix el seu projecte i és per això que aquest any ho celebra amb un nou disc que porta per nom 20 anys fent Camí, format pels singles més sonats de la seva carrera.

Neomak.

La plaça de l’Om de Llanars acollirà el dia 13 d’agost (19h) una de les propostes més peculiars del FMVC: l’espectacle Ilargi Berriak, de la formació Neomak. Aquest grup són set dones que interpreten melodies plenes de bruixeria, pandero i ball. Les seves integrants van començar molt joves. Van arribar a les places d’Euskadi com a rivals o parelles als campionats de trikitixa i més tard van recórrer els escenaris durant sis anys al costat de Kepa Junquera amb el grup Sorginiak. Aquest nou projecte és una proposta que beu de la tradició, però amb una lectura moderna i una posada en escena innovadora. El següent concert el protagonitza el grup Sotrac (14 d’agost, 19h) a la Sala de Ball de Molló. Sotrac hi presentarà el seu primer disc, On neixen els instints, que va estrenar l’any passat a La Mirona. La seva música es caracteritza pels sons de guitarres contundents i lletres que criden a l’acció.

Joan Reig.

Dos Joans, Reig i Masdéu, són els protagonistes de les dues propostes que clouran el FMVIC. Joan Reig, bateria del grup Els Pets, actuarà a la Sala Cooperativa de Vilallonga de Ter (17 d’agost, 19h), presentarà el seu segon disc, Bagatzem, en què es troba un recull de cançons i poemes recents de collita pròpia. Finalment, Joan Masdéu actuarà el 3 de setmebre (12h) al Monestir de Sant Pere, on hi presentarà Els dies que vindran, que és el seu cinquè disc en solitari. Masdéu ofereix un pop de guitarres enèrgic i vitalista, ple de melodies lluminoses marca de la casa, que giren al voltant d’una mateixa premissa, els episodis cíclics de la vida. Així doncs, aquest estiu, els amants de la música en teniu per triar i remenar.