La vida i la feina del pastor, objecte d’expressions artístiques al LAP d’Olot

L’ofici de pastor és decreixent i s’ha anat transformant, a mesura que s’han anat produint un seguit de profunds canvis socials. Abans la muntanya estava més poblada i hi havia més ramats i més petits, mentre que ara hi ha poca gent que hagi triat viure a la muntanya i els ramats són molt més nombrosos. L’ofici tradicional de pastor està lligat estretament, ja ho estava abans, amb conceptes com gestió de territori, sostenibilitat i preservació del paisatge.

El cicle LAP (L’Altra Programació), que organitza l’àrea d’arts escèniques d’Olot Cultura, presenta l’activitat A vegades veig pastors, que es celebrarà dijous 27 a les 9 de la nit al Museu de la Garrotxa. Durant la vetllada, pastors i pastores que actualment estan en actiu faran una exposició als assistents, a través d’algunes imatges, de com és la seva feina actualment. Mostraran al públic eines que fan servir en el present i d’altres que es feien servir en el passat per realitzar la seva feina. Tot plegat es complementarà amb un tastet de l’espectacle Tost, d’Arnau Obiols. Aquest creador ha elaborat una proposta de música contemporània a partir de cançons tradicionals de pastors. L’acte finalitzarà amb un altre tastet, en aquest cas de formatges elaborats per pastors de la Garrotxa.

Al LAP hi tenen cabuda tot tipus d’espectacles de circ, teatre i dansa que, com aquest d’A vegades veig pastors, ja sigui pel fons o per la forma, trenquen amb les estructures escèniques tradicionals. Propostes multidisciplinars, espectacles de companyies emergents o nous llenguatges. Els espectacles del LAP es caracteritzen per oferir una posada en escena que trenca la quarta paret, de manera que potencia la proximitat.

Tots els espectacles del cicle són especialment recomanables. En formen part una peça performàtica i d’humor absurd com Llonovoy (5 de març, 21h), un espectacle revelador sobre el capitalisme i l’abús de poder com Tierras del sur (19 de març, 21h) i una meravellosa peça de teatre musical, una òpera buffa, com Àries de reservat (21 de maig, 19h).

Imatges: Roger Canal