Lang Lang obre el 30è Festival Castell de Peralada

logo fcp 30_tamp_CATEl virtuós pianista xinès Lang Lang va obrir dijous l’edició més especial del Festival Castell de Peralada dels darrers anys, la del trentè aniversari. Va ser una obertura brillant, amb l’auditori ple a vessar i amb un programa d’una complexitat tècnica remarcable que incloïa en la primera part Les estacions, Op. 37a, un recull de dotze peces breus escrites per Txaikovski el 1876 que s’associen cadascuna a un mes de l’any. En la segona part Lang Lang va interpretar Quatre Scherzos per a piano de Chopin: Número 1 en Si menor, op. 20 (1833), Número 2 en Si bemoll menor, op. 31 (1837), Número 3 en Do sostingut menor, op. 39 (1839) i Número 4 en Mi major, op. 54 (1842). Totes aquestes peces figuren al CD que Lang Lang va enregistrar al Palau de Versalles, titulat, precisament, Lang Lang in Paris.

El pianista xinès, com qualsevol virtuós, té quelcom de fascinant sobre l’escenari, una sensació que es va aguditzar amb les imatges que es veien a dues pantalles gegants situades a banda i banda de l’escenari de l’auditori, instal·lat al jardí del castell, i que mostraven el teclat i les mans del pianista, gràcies a l’acció d’una càmera zenital. Resultava hipnòtic. En la dotzena de les miniatures musicals de Les estacions, Lang Lang hi troba un gran nombre de climes diferents, d’atmosferes, de discursos poètics, que desgrana amb sensibilitat i una absoluta suficiència. Es tracta d’un pianista vigorós, amb un punt d’exaltació, com va quedar clar sobretot en la segona part, sense perdre la capacitat d’interiorització necessària. El pianista xinès, un fenomen mediàtic de nivell mundial, va tancar la seva actuació amb tres bisos, Intermedio, del mexicà Manuel Ponce; Y la negra bailaba, del cubà Eduardo Lecuona i el popular Rondo alla turca, de Mozart.

El festival ha iniciat doncs una edició molt especial que continua aquest mateix cap de setmana, avui amb Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida fent un homenatge a la cançó francesa, i demà amb l’actuació de Pink Martini. El dia 15 de juliol arriba el primer punt d’inflexió del festival amb la gala lírica de celebració del trentè aniversari, amb la participació de les sopranos Sondra Radvanovsky i Eva-Maria Westbroek, el tenor Marcelo Álvarez i els barítons Carlos Álvarez i Ambrogio Maestri. Daniele Rustoni dirigirà l’OBC i el programa el composaran àries i duos de Giordano, Massenet, Puccini, Rossini i Verdi.

Dani Chicano (Periodista, Director de Revista Proscenium)

Imatges: Lang Lang a Peralada. Fotos: Miquel González (Shooting)