L’any del Príncep de la Tenora, Ricard Viladesau

El mestre Pau Casals, músic universal, es va referir a Ricard Viladesau Caner (Calonge, 18 de gener de 1918 – Barcelona, 26 de gener de 2005) com el Príncep de la Tenora. Aquest músic i compositor calongí és una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant una fèrtil trajectòria com a compositor amb el virtuosisme en la interpretació amb la tenora. Viladesau acredita una producció sardanista que inclou més de 200 peces, com ara Esperit Calongí, Girona m’enamora, El tutut de l’avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre o Sa Roncadora.

L’ajuntament del poble natal de Viladesau, Calonge i Sant Antoni, coincidint amb el fet que el passat 18 de gener el músic hagués complert 100 anys, organitza gairebé una trentena d’activitats que aprofundeixen en l’anàlisi, la difusió i la promoció de l’obra i la figura d’aquest seu vilatà il·lustre, celebrant d’aquesta manera l’Any Viladesau, del qual n’és comissari Francesc Sánchez Carcassés.

L’eix central dels concerts i ballades que s’organitzaran serà l’obra del compositor calongí, però el programa d’actes també inclou taules rodones i una exposició per tal de mostrar al públic la dimensió real de la figura d’aquest músic. De fet, Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana i és per això que també hi ha incloses en el programa activitats musicals per donar a conèixer la seva música de ball, boleros i havaneres (Enamorado del mar, El mar y túGavina bonica o Ullets verds).

La data de naixement del músic va donar el tret de sortida als actes de l’Any Viladesau, que s’allargaran durant tot l’any 2018, i es clouran amb un gran concert a l’Auditori de Girona el 19 de gener del 2019. El primer acte va ser la presentació del disc compacte enregistrat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, Cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, amb la qual el músic calongí va tenir una especial vinculació i en fou membre destacat durant vint anys (1950-70). El directe de La Principal de La Bisbal fou enregistrat al pati d’armes del castell de Calonge el dia 11 d’agost de l’any passat en el marc del cinquantè aniversari dels Festivals de Música de Calonge {Interludi}, i inclou 12 peces entre les quals hi ha tres composicions de Viladesau: La Placeta dels LlopsEsperit Calongí i Va de Vals.

Entre les activitats programades, algunes encara sense concreció de dates i lloc, destaquen les següents: concert de la Coral Mestre Sirés de Palafrugell que interpretarà un programa amb peces de Viladesau (23 d’abril); Concert de l’Escola de Música de Calonge Adrià Sardó (maig); diverses ballades de sardanes (juny i juliol); concert a la platja de Torre Valentina (29 de juny); 4a Cantada de Sant Antoni (20 i 21 de juliol), concert de La Principal de la Bisbal i convidats (27 de juliol); cicle de ballades i presentació de l’exposició ‘El Príncep de la Tenora‘ a Calonge (agost); actuació del grup Port Bo i ballada de sardanes a Sant Antoni (1 i 2 de setembre) i Concert de la Festa del Vi Nou, titulat ‘Viladesau de músic a mite’, amb la cobla Ciutat de Girona (10 de novembre).