Les empremtes jueves en l’arquitectura i l’urbanisme a cinc ciutats europees

“Per poder evolucionar, cal conèixer i entendre el passat”. Aquesta cita és de l’arqueòleg Eudald Carbonell i ve a tomb per anunciar que el Museu d’Història dels Jueus de Girona us convida a conéixer, de la mà de cinc prestigiosos artistes, les empremtes jueves en l’arquitectura i l’urbanisme que van existir en el passat, que són encara visibles en el present i que conviuen amb la vida actual a una ciutat com Girona, però que també són presents a Breslau (Polònia), Belgrad (Sèrbia), Sighetu Marmatiei (Romania) i Tbilissi (Geòrgia).

Una vista de la mostra a Girona. Foto: Nikola Radić Lucat.

Les sales temporals del museu gironí acullen, fins el 30 d’abril del 2020, l’exposició col·lectiva impulsada pel consorci europeu Parallel Traces, que té com a objectiu valorar el patrimoni jueu en aquestes ciutats, de manera que la mostra, amb idèntics materials, es pot veure de manera simultània en aquestes cinc localitats. Així doncs, l’exposició mostra els treballs de cinc artistes professionals, juntament amb l’obra dels finalistes del concurs fotogràfic que és part integral del projecte. Per una banda, es podran veure els treballs dels artistes convidats per cada una de les ciutats que participen al projecte: Israel Ariño (Girona); Agnieszka Traczewska (Breslau); Nikola Radić Lucat (Belgrad); Daniel Grünfeld (Sighetu Marmatiei) i Dina Oganova (Tbilissi). Pel que fa al concurs fotogràfic, al qual s’hi van presentar fins a 64 obres, els artistes premiats que hi exposen l’obra són Josep Maria Oliveras (Girona), Ewa Rossano (Breslau; Polònia), Witja Frank (Breslau; Polònia) i Tsotne Tsereteli (Tbilissi, Geòrgia). En una sala del museu també és possible fer un visionat de l’audiovisual que recull la totalitat de les obres presentades.

Una vista de la mostra a Girona. Foto: Nikola Radić Lucat.

Parallel Traces és un projecte d’abast europeu, transversal i col·laboratiu, que vol oferir una mirada renovada i alternativa al patrimoni jueu i afavorir-ne la seva comprensió. Parallel Traces està cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa “Creative Europe”. L’objectiu és obrir una nova finestra a la interpretació del patrimoni jueu a través de les arts audiovisuals, per això cada entitat col·laboradora va proposar a un artista l’execució d’obres d’art digitals que posin de manifest la comprensió i el descobriment del patrimoni jueu en l’entorn urbà. Cada artista ha produït doncs una obra inspirada en el patrimoni jueu de cadascuna de les ciutats participants, tot fent especial èmfasi en el patrimoni en perill de desaparició i recuperant la memòria a través de creacions artístiques.

Call de Girona. Foto: Israel Ariño.

En virtut del projecte, també s’ha desenvolupat una aplicació amb realitat augmentada, que ja es pot descarregar a través de les plataformes Android i Apple. Es pot descarregar l’aplicació des de qualsevol punt del planeta, us convidem a fer-ho, i descobrir el patrimoni jueu de Girona (Catalunya), Tbilissi (Geòrgia), Sighetu Marmatiei (Romania), Belgrad (Sèrbia) i Breslau (Polònia). Podreu navegar per punts geolocalitzats amb informació multimèdia, un dels quals amb un accés especial per visualitzar un objecte amb realitat augmentada. L’organització anima a més a compartir a les xarxes l’objecte ocult de cada ciutat, quan aquest s’hagi localitzat.

Museu d’Història dels Jueus. Carrer de la Força, 8. 17004 Girona. Tel. 972 21 67 61. Imatge de Capçalera: Nikola Radić Lucat.