L’Escala, una vila ideal per viure un cap de setmana literari en família

La plaça de les Barques acollirà, del 28 de febrer a l’1 de març, la segona edició de la mostra L’Escala, Vila del Llibre, que s’inaugurarà el mateix divendres 28 a l’Alfolí de la Sal (19h) amb una conversa amb l’escriptora Marta Pessarrodona, que va rebre l’any passat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. En el camí cap a la consolidació el cicle, que organitza l’ajuntament de l’Escala amb l’ajuda de la Xarxa de Viles de Llibre de Catalunya, ha fet un pas endavant pel que fa a quantitat i qualitat de les activitats respecte la primera edició i ha organitzat més de 60 activitats adreçades a tots els públics al voltant de la literatura i del foment de la lectura.

L’organització ha agrupat les activitats per format o temàtiques. L’apartat Taules del llibre inclou diàlegs, taules rodones, presentació de novetats editorials i conferències. Es tracta d’un cicle d’autors, experts i llibres on s’aprofundeix en el binomi mobilitat/interculturalitat, amb el Mediterrani com a rerefons. És en aquest àmbit que es circumscriu la conversa inaugural amb Pessarrodona, però també la taula titulada Llibertat d’expressió en l’era digital (dia 29, 11h) amb Laura Rosel, Genís Roca, Laura Huerga i Bea Talegón, o les dues converses Diàlegs de la Mediterrània amb la participació de personalitats com Raül Garrigasait (Ed. Bernat Metge) i Jordi Raventós (Ed. Adesiara), o Gabriel de Prado (MAC Ullastret) i Marta Santos i Joaquim Tremoleda (MAC Empúries). També es commemorarà l’Any Perucho o l’Any Carner, amb la presència dels comissaris respectius, i seran motiu de conversa i anàlisi les novetats de narrativa breu, assaig o els premis literaris a obra inèdita. També es celebrarà un debat per commemorar els 100 anys del naixement de tres autors universals de ciència-ficció, com són Asimov, Herbert i Bradbury.

Destaca en la programació l’anomenada Taula Rodona de la Mediterrània, titulada Empordaneses universals, que se centrarà en la figura i l’obra de Víctor Català, Aurora Bertrana i Maria Àngels Anglada. Participaran en el col·loqui Margarida Casacuberta, Rosa Vilanova, Anna Perera i l’editora Gemma Garcia. Per l’Escala hi passaran, entre d’altres, autors i autores com Jordi Nopca, Carlota Gurt, David Nel·lo, Montse Barderi, Najat El Hachmi, Enric Casasses o Carles Duarte.

L’Escala, Vila del Llibre, oferirà la possibilitat de seguir, de manera gratuïta, quatre rutes literàries: Ruta Josep Pla a L’Escala, Ruta Víctor Català a l’Escala, Visita literària al jaciment d’Empúries, amb entrada al jaciment inclosa, i Ruta Dolça Caterina. També hi haurà contacontes i espectacles infantils basats en l’obra del pedagog i escriptor Gianni Rodari, del qual se’n commemora el centenari. Exposicions, tallers, xerrades… l’activitat serà ingent i podeu consultar l’extensa programació en aquest enllaç.

La vila sencera s’aboca durant el cap de setmana a l’activitat literària, que inunda comerços i restaurants. Els establiments de restauració oferiran tapes i menús literaris, la improvisació de poesia serà present als carrers de l’Escala, botigues tancades a l’hivern obriran les portes per programar activitats literàries i es farà un concurs d’aparadors. Una magnífica oportunitat per passar el cap de setmana en família a l’Escala.