L’Espai Carmen Thyssen proposa un recorregut d’un segle entre veus de la pintura valenciana

Un dels clàssics de l’estiu a la Costa Brava és l’exposició que organitza anualment l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. Enguany aquest espai proposa una mostra que inclou una magnífica selecció d’obres de Sorolla, Picasso, Manolo Valdés, Sean Scully o Julian Opie, que han titulat Iconografies. De Sorolla a Picasso y Valdés i en que hi dialoguen obres de la Col·lecció de la Fundació Bancaixa i de la Col·lecció Carmen Thyssen. Una advertència: si en voleu gaudir, aquesta exposició no és itinerant i només es podrà veure en aquest espai.

De la modernitat de Sorolla a la contemporaneïtat d’Opie es traça un recorregut de veritables icones, un recorregut de gairebé un segle entre veus sobretot de la pintura valenciana. Mentre es fa l’itinerari s’observa la reinterpretació de mites del passat, encara que expressats amb narratives contemporànies, que posen de relleu el dubte etern de la humanitat i la recerca de l’espiritualitat inherent a la nostra condició humana.

Julian Opie, Jenson, Racing driver, 2004. Col·lecció Carmen Thyssen.

Tot i constituir un recorregut des d’inicis del segle XIX a principis del segle XXI, la disposició de les obres reforça el relat de l’exposició, comissariada per Pilar Giró i que es podrà visitar fins el 13 d’octubre. Aquest relat no és cronològic, ja que del que es tracta és de mostrar les influències i intercanvis entre els artistes. Són un total de 46 obres de 21 artistes diferents, agrupades amb l’objectiu de mostrar la diversitat de llenguatges artístics desenvolupats al llarg del darrer segle d’art i l’evolució de les iconografies artístiques.

L’itinerari de la mostra es divideix en set espais: iconografies del quotidià, iconografies del paisatge, iconografies de la llum, referències iconogràfiques, icones mítiques: Picasso, icones mítiques: Manolo Valdés i icones mítiques: Julian Opie. L’apartat dedicat a Pablo Picasso és un dels apartats més remarcables de la mostra, amb divuit peces que representen dos moments clau de la seva trajectòria: quan va conèixer la seva darrera dona, Jacqueline -sis linogravats del 1963-, i quan es va traslladar a la casa-taller La Californie el 1955 -dotze dibuixos-. Podeu obtenir més informació sobre la mostra en aquest enllaç.