Portalblau, Sons del Món i Festival Isaac Albéniz, un trio d’asos per aquest estiu

Els festivals Portalblau de l’Escala, Sons del món i Isac Albéniz de Camprodon són un trio d’asos de festival d’aquest estiu tan atípic i farcit de mesures de seguretat, però que també ens mostra la voluntat fèrria de la Cultura de continuar endavant i ocupar tots els racons possibles dels nostres pobles i ciutats per tal de fer-nos aquests temps més passadors.

Una de les millors maneres de començar el mes d’agost d’enguany us la proposa el Festival de Música i Art a la Mediterrània, el Portalblau de l’Escala. De l’1 al 15 d’agost, escenaris com la Mar d’en Manassa, els Jardins de la Muralla Grega i el Fòrum Romà d’Empúries, acolliran actuacions d’artistes referents de la música catalana. El cartell del Portalblau manté l’eix de cada any, això és la promoció dels valors de la cultura a la mediterrània.

Gemma Humet.

Com a novetat, l’organització del Portalblau ha optat per incloure en el cartell dos espectacles basats en la poesia, per obrir una via a d’altres llenguatges artístics. El primer espectacle d’aquesta mena, que a més és l’espectacle inaugural el dia 1 d’agost (21h), als Jardins de la Muralla Grega d’Empúries, és la narració oral Bàrbars, una narració dramatitzada de textos de Joan Brossa, Pere Quart, Kavafis, Dolors Miquel o Bohumil Hrabal, entre d’altres. Recita els poemes Jordina Biosca, acompanyada a la guitarra per David Garcia.

Maria Jaume.

El segon espectacle d’aquestes característiques, el dia 6 d’agost en sessió doble (19:30h i 22:30h) a l’escenari de la Mar d’en Manassa, es titula A la llum del dia: trobada poètica i musical de la mà de Kavafis, del qual se’n faran dues funcions. En aquest espectacle hi participen Josep Tero, Carme Callol, Jaume Comas i Eusebi Ayensa.

També a la Mar d’en Manassa hi actuarà Gemma Humet, una de les veus més singulars del panorama musical català actual i una cantautora d’una sensibilitat exquisida. En aquest concert, el 7 d’agost (21h), Humet mostrarà alguns dels temes del seu nou disc, que ha de sortir publicat l’any vinent. En aquest mateix escenari, el relleu li agafaran la mallorquina Maria Jaume (8 d’agost, a les 21h) i Alessio i Giancarlo Arena (9 d’agost, a les 21h). Jaume, guanyadora de la darrera edició del Sona, 9 presentarà el seu primer disc, mentre que els germans Arena, d’origen napolità, presentaran el seu darrer treball, titulat Dummèneca.

Las Migas.

Després d’aquestes tres actuacions a la Mar d’en Manassa, possiblement l’escenari més espectacular del festival, ens traslladarem al Fòrum Romà d’Empúries, un emplaçament que té capacitat per acollir un públic més nombrós. Las Migas, el quartet format per Carolina Fernández (veu), Marta Robles (guitarra), Alicia Grillo (guitarra) i Roser Loscos (violí), hi celebraran el dia 13 d’agost (22h) el seu 15è aniversari, presentant el seu darrer disc: Cuatro. El dia següent (20h) serà el moment del públic infantil, amb l’actuació de Damàris Gelabert, que presentarà l’espectacle Mou el cos, en format especial.

Els Amics de les Arts.

Clouran el festival al mateix escenari Els Amics de les Arts, el dia 15 d’agost (22h), que continuaran amb la gira de presentació d’Els dies més dolços. El repertori sonarà tal i com el van presentar al seu canal de YouTube durant el confinament. Aquesta oportunitat permet al públic la possibilitat de viure un espectacle únic que recorda els inicis de la banda i en el qual es revisitaran algunes de les seves cançons més estimades.

Degut a la situació excepcional que viu el món, Portalblau també acollirà una activitat en format de conferència el 31 de juliol a l’edifici de l’Alfolí de la Sal. La conferència portarà el títol de Quin món ens espera després del coronavirus? Crisis del multilateralisme i necessitat de la cooperació internacional i anirà a càrrec de Senén Florensa Palau, ambaixador Representant Permanent d’Espanya davant l’Oficina de les Nacions Unides i els Organismes Internacionals amb seu a Viena.

A Roses hi sentirem els Sons del Món

La Ciutadella de Roses serà l’únic escenari del festival Sons del Món i l’horari d’inici dels concerts serà sempre a les 10 de la nit, amb obertura del village a les 8 del vespre. Tot plegat facilita les coses. El cartell d’aquesta nova edició és espectacular i inclou, entre d’altres, la sensació del confinament, la formació Stay Homas (9 d’agost), així com Els Amics de les Arts (14 d’agost) que hi presentaran Els dies més dolços, un altre producte cuinat en ple confinament.

Els Stay Homas.

El festival l’obrirà Sopa de Cabra (31 de juliol), que hi presentarà el seu nou disc, La Gran Onada, que és el seu desè àlbum d’estudi. La Gran Onada es va publicar setmanes abans del confinament obligatori provocat per la Covid19 . Aquest fet va frenar en sec l’atapeïda agenda de promoció del nou treball, i la gira de presentació. Després, aterrarà a Roses Diego el Cigala (1 d’agost) i l’endemà li agafarà el relleu la parella formada per Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida (2 d’agost).

Marco Mezquida i Sílvia Pérez Cruz. Foto: Àlez Rademakers / Sons del Món

Un dels grans moments del festival serà el concert de Miki Núñez (7 d’agost), que ha sabut arribar al cor de milers i milers d’adolescents catalans amb el seu disc debut Amuza . És un fet molt poc habitual que d’un primer disc se’n desprenguin himnes inter generacionals com Escriurem, una de les cançons que més han sonat els darrers mesos i una de les més representatives d’aquest confinament. Al dia següent actuaran també els Manel (8 d’agost); entre els Stay Homas i Els Amics de les Arts la Ciutadella s’omplirà amb els admiradors de Pablo López (13 d’agost) i tancarà el festival Lola Índigo (15 d’agost).

L’homenatge anual al geni de Camprodon

La 35a edició del Festival de Música Isaac Albéniz de Camprodon ja és en marxa de fa pocs dies. El van obrir a principis de mes el concert dels professors del prestigiós curs internacional que es celebra cada any a Camprodon, en aquesta ocasió dedicat al 250 aniversari del naixement de Beethoven, i el concert d’Alumnes Premiats en el curs de l’any passat.

El pianista Ruben Lorenzo.

Completen el cartell del festival fins a 4 concerts més, sempre a les 8 del vespre. Els tres primers seran gratuïts i a l’aire lliure, mentre que el darrer, que clourà el festival, serà de pagament. Aquest concert el protagonitzarà el pianista Ruben Lorenzo, que interpretarà la Suite Iberia (13 d’agost) al Monestir de Sant Pere. Abans, però, actuaran el Dúo del Mar, format per Marta Robles i Ekaterina Zaitseva (guitarra), el 26 de juliol; el duo a piano de Larisa Loginova i Gennady Dzyubenko, el 6 d’agost i el tenor David Alegret amb Josep Surinyac a piano, que oferiran el concert titulat La veu del Mediterrani el dia 9 d’agost.

.