L’Estrany, el festival visionari

La carta de presentació del festival L’Estrany, al seu web, és aquesta: “L’Estrany és un festival visionari, un niu de noves tendències que es basa en la recerca de nous talents i propostes innovadores per oferir cultura d’última generació en un entorn natural privilegiat“. Una definició d’un festival de música insòlita contundent, aclaridora i amb un punt fascinant. Enmig d’una oferta estiuenca curulla de festivals que segueixen una línia més tradicional, apareixen propostes de mèrit com aquesta, que es celebrarà aquest cap de setmana (5 i 6 d’agost) en dos paratges banyolins ben significatius: el mirador del Puig d’en Colomer (el dia 5, de 19h a 1h), amb una vista panoràmica de l’Estany i Banyoles espectacular, i el parc escultòric (museu d’escultures eròtiques) del Bosc de Can Ginebreda, a Porqueres (el dia 6, de 16h a 6h del dia 7), en el que són els dominis de l’incomparable creador Xicu Cabanyes.

Propostes molt diverses

La primera jornada de la 8a edició del festival, al Puig d’en Colomer, és gratuïta pel públic i estan programats espectacles d’All You Need is Hate (Performance), Cabo San Roque (Automatització, Investigació, Màquines Sonores, Performance), Flora (Cantautora, Loop, Minimal, Sintètic) i RR. La segona jornada és de pagament, amb preus molt populars (10 euros entrada anticipada i 15 euros a taquilla), i estan programats els espectacles d’Alicia Carrera (Dark, Eclecticisme, Krautrock, Psicodèlia), AWWZ (Electrònica, Hip-Hop, R’n’B, Slowbeat), Borusiade (Acid, Cru, EBM, Melodic), Ches (Electrònica, Energia, Hip-Hop, Scratch), Mimik (Deep House, Funky, House Detroit, New Beat), Tutu (Deep House, Disco, Garage, Techno, UK Funky), Vanilla Killer (Footwork, Grime, Juke, Jungle) i Ylia (Acid, Electro, House, Techno).

Transport i tallers infantils i juvenils

L’organització ha previst el trasllat de públic des de Banyoles al Bosc de Can Ginebreda i també la tornada, amb autobusos que sortiran des de la Plaça Doctor Rovira i amb horaris que abasten una forquilla horària des de les 4 de la tarda a 2/4 de 4 de la matinada d’anada i des de 2/4 de 8 del vespre fins a 3/4 i 5 de 7 del matí de tornada. A més, l’oferta es completa el dia 6 amb propostes d’oci infantil i juvenil amb les quals els participants podran compartir una jornada marcada per la innovació i la diversió. Els nens i nenes es podran inscriure en un taller de música electrònica (5 a 12 anys) impartit per Marc Pitarch, en què aprendran, sense necessitat de saber tocar cap instrument, nocions bàsiques del llenguatge musical i formes i estructures de la música electrònica, per acabar composant una peça; un taller de magneto-caramboles (de 6 a 12 anys), impartit per Albert Callejo (Luthiers Drapaires), en què es construirà un circuit per a bales de ferro amb fustes, taulells, cola tèrmica, imants…; un taller de coets d’aigua (a partir de 5 anys) impartit per David Sarsanedes i, finalment, un taller d’animació amb objectes, de stop-motion (de 6 a 12 anys), a càrrec de Marc Tràfak. Tots els tallers es celebraran simultàniament, de 2/4 de 5 a 2/4 de 7 de la tarda.

Talent emergent

L’Estrany és una iniciativa singular, nascuda el 2009 i que pretén vincular la innovació musical i la creativitat en l’àmbit de les arts visuals, fent d’aparador de talents emergents, la qual cosa implica experimentació a través de la fusió de llenguatges artístics, gèneres i estils. L’organització té una línia a seguir molt clara, una posta valenta en què rau la seva singularitat i, per tant, el seu valor: “Des del festival de música insòlita creiem en la descentralització de la oferta artística, en la democratització de la cultura i l’art de compartir el coneixement“.