El costum de cantar de manera habitual, a la vora del foc, mentre es feia feina al camp o a la fàbrica, mentre es feien les tasques de la llar, durant una bona sobretaula o per fer seguir els jocs, podem dir que s’ha perdut, així de manera generalitzada. Els hostals i les tavernes havien estat -en alguns casos comptats encara ho són- espais on es cantava. Habitualment eren els homes els que duien la veu cantant i enfilaven, una rere l’altra, cançons de temes variats i ara parlaven d’amor, ara de política -habitualment fent sàtira-, ara d’històries relacionades amb la quotidianitat i la vida social o cançons ben picants, plenes de dobles sentits i molt d’humor. Aquelles cançons reflectien força bé la societat de l’època, especialment la rural, i eren un divertiment de primera, a banda de mostrar-nos la riquesa de la nostra llengua i la saviesa popular.

Cantar, espontàniament, en el dia a dia, s’ha perdut. Canten gairebé exclusivament els que s’hi dediquen, per afició o perquè en són professionals. La resta ens dediquem exclusivament a escoltar. És per això que el projecte Càntut -Premi Nacional de Cultura 2022 i Premi Alícia al millor projecte social 2022- és tan necessari, per recuperar tota aquesta tradició oral i, el que és més important, donar-li a aquesta pràctica una nova vida, nous espais d’acord amb la realitat del moment. És aquí on entra en joc una magnífica iniciativa, l’Hostal Càntut. Els responsables d’aquest cicle són els mateixos del Festival Càntut, que es celebra cada any a Cassà de la Selva. En aquest festival ja es va instituir, amb un èxit esclatant, el dinar de cantadors i cantadores, però heus ací que l’any 2020 va fer acte de presència la pandèmia. Aquell any va ser impossible celebrar el festival, de manera que els seus organitzadors, quan la normativa ho va permetre, es van empescar un cicle que van anomenar Hostal Càntut.

El cicle consisteix en un seguit de sopars per cantar amb artistes que no ofereixen el seu format habitual de concert, sinó que canten peces populars i tradicionals combinades amb el seu propi repertori en format acústic i animen el públic a seguir-los. Enguany també s’inclou un sopar de cantadors i cantadores. Enguany, els sopars es celebraran els dies 6, 7, 8, 13, 14 i 15 de juliol, tots a 2/4 de 9 del vespre, al restaurant Can Selvatà, de Cornellà de Terri.
Obriran el foc, el dia 6, Lo Barber i Carles Belda. Lo Barber és l’Àngel Maresca, que regenta una barberia al centre històric de l’Alguer (Sardenya), i s’ha fet un nom en la música popular algueresa i catalana per la seva particular afició a tallar i cantar a la vegada. La seva aparició al Càntut, a Cassà de la Selva, va ser una sorpresa d’allò més agradable. Carles Belda és acordionista i glosador amb una llarga trajectòria en el camp de la música tradicional, va formar part del duet Pomada. Lo Barber i Belda compartiran repertoris de taverna, garrotins i altres cançons d’un costat i altre del Mediterrani.
El segon sopar, el 7 de juliol, anirà a càrrec d’uns sospitosos habituals del festival, els banyolins Germà Negre. És el grup resident de l’hostal i hi tornen, amb la seva reivindicació festiva del repertori tradicional. Germà Negre, que enguany celebra el seu desè aniversari, ha tret dos senzills darrerament, Les rondes del vi i Filomena (Microscopi, 2022). Es tracta d’un grup acostumat a dinamitzar trobades de cantadors, hi té la mà trencada a fer participar el públic, a fer-lo cantar i que la vetllada acabi essent rodona. El grup banyolí repetirà sopar el dia 14 de juliol.
El sopar de cantadors i cantadores es celebrarà el dia 8 de juliol i el dinamitzarà la Gemma Pla, professora de cançó tradicional i popular i membre del grup de polifonia De Calaix. Aquella nit, l’hostal acull els millors cantadors i cantadores del territori per reviure l’essència de les trobades en hostals i tavernes. La proposta ofereix al comensals l’oportunitat de perdre la vergonya i compartir aquests repertoris com es feia abans: amb molta diversió i la millor companyia. Atenció al menú: pa amb tomata i embotits artesans de Can Selvatà, amanida de l’hort, botifarra amb mongetes, coca de crema de Cal Flequer, vi de la bóta, cafè i ratafia Russet.

Núria Lozano i Carol Durán són les components del duet Betzuca, que actuaran el dia 13 de juliol. Aquest parell porten la música i la festa dins les fundes dels seus instruments: un acordió diatònic i un violí. A partir del repertori i la sonoritat de la música que es ballava antigament als pobles dels Pirineus, Betzuca s’endinsa i convida a endinsar-se al públic al món dels cuplets dels anys 20. Lletres ben provocatives carregades d’ironia, sàtira i picaresca faran les delícies dels participants en la vetllada.

Clourà l’Hostal Càntut, el 15 de juliol, un dels grans fenomens de la música tradicional valenciana, un cantant amb un gran cor arrelat al món rural: Pep Gimeno Botifarra. El protagonista de la vetllada és reconegut per la seva tasca de recopilació i conservació del repertori d’arrel, ha compartit escenari amb artistes com Al Tall, Obrint Pas o Feliu Ventura, entre molts altres. El cantador de Xàtiva estarà acompanyat pel guitarrista Miquel Pérez, amb qui desgranarà les jotes, fandangos, cants de batre, havaneres i romanços que fan únics els seus espectacles. No haureu trobat mai un hostal tan acollidor!