L’instant precís: retrat de Rafael Masó, per Prudenci Bertrana. Casa Masó

La Casa Masó guarda l’atmosfera de quan les sales eren plenes de vida i els seus estadants, els pares i fills Masó Valentí, ocupaven aquells espais en el quefer diari d’una família de fa cent anys. Aquesta memòria de vida ha quedat cristal·litzada en els objectes més casolans i en les obres d’art, essència real del record d’amistats, coneixences i experiències viscudes.

Un exemple el tenim en el dibuix que habitualment és penjat al despatx del passant del primer pis de la casa, on Santiago Masó exercia d’advocat.  Es tracta d’un retrat al carbó que Prudenci Bertrana va fer de Rafael Masó. El posat de l’arquitecte, absent i concentrat alhora, va ser captat pel traç ràpid del seu amic, pintor i escriptor gironí ben reconegut. Rafael Masó es trobava expectant davant el veredicte dels Jocs Florals de Girona de 1905. El resultat no el va decebre, i aquell any va guanyar la Flor Natural amb el celebrat poema Lamed i Hebron.

El carbonet de Prudenci Bertrana va captar aquell instant en que el cos es tensa, l’orella s’afina i la vista vol anticipar en el llavis les paraules esperades. Tot això ha quedat immortalitzat en aquesta peça. L’obra sojornarà tot l’estiu entre els murs del Museu d’Art de Girona en el marc de l’exposició Prudenci Bertrana, pintor, que es podrà visitar fins a final de setembre en motiu de l’Any Prudenci i Aurora Bertrana. Després retornarà a la casa familiar i a la companyia de tants records estimats.

Fruit de l’amistat que els unia, l’any següent, 1906, Rafael Masó va contribuir a l’edició de Josafat, l’obra més coneguda del seu amic Prudenci Bertrana, amb el disseny de la portada del llibre, editat a Palafrugell, que la Fundació Rafael Masó també ha cedit a l’exposició del Museu d’Art.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Prudenci Bertrana. Retrat de Rafael Masó, 1905. Llapis carbó sobre paper. / Portada del llibre Josafat, primera edició Palafrugell, 1906