L’Ítaca Edició Limitada pot ser l’inici d’un estiu memorable

L’espectacle ha de continuar… però amb garanties de seguretat. És per això que el festival Ítaca, cultura i acció a l’Empordà s’ha empescat una Edició Limitada, reformulant la seva programació, reduint-la i adaptant-la a les circumstàncies que ens venen donades per la pandèmia. Ítaca també s’afegeix a la desescalada i es desconfina aquest mes de juny. Però no ho fa de qualsevol manera, ho fa amb alguns dels artistes més remarcables del nostre país. En total es celebraran sis concerts amb grups i artistes catalans de referència: Els Amics de les Arts, Andrea Motis, El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Sanjosex i Meritxell Neddermann.

Les actuacions tindran lloc el 19 i 20 de juny a Corçà i 26 i 27 a La Pera. Aquests concerts ja formaven part de la programació d’enguany del festival, però s’han reubicat en altres dates i espais que han permès la seva celebració. En gairebé tots els casos, serà la primera actuació d’aquests grups o artistes des de l’inici del confinament, de manera que el reencontre preveiem que serà molt emotiu.

Els Amics de les Arts.

Ítaca ha aconseguit mantenir la majoria de concerts de petit i mitjà format que tenia previstos, quelcom que no ha estat possible amb els concerts de gran format previstos a l’Escala, l’Estartit i Palafrugell, que superaven el nombre d’espectadors màxim autoritzat. A banda dels concerts de l’Edició Limitada, el festival només té confirmat un concert més aquest any amb l’actuació ja anunciada de Macedònia a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí el proper mes d’octubre. 

Dos grans caps de setmana

El 19 de juny es celebrarà el primer concert de l’estiu, en aquest cas doble, de l’Ítaca, al camp de futbol de Corçà, amb El Petit de Cal Eril i Ferran Palau. Els dos músics interpretaran temes dels seus nous discos Energia fosca (El Petit de Cal Eril) i Kevin (Ferran Palau), amb les seves respectives bandes. L’endemà, el dia 20 de juny i en el mateix escenari, compareixeran Els Amics de les Arts amb la seva nova proposta Els dies més dolços. Aquesta és una proposta inèdita, que vol presentar la cara bona de les coses i una oportunitat per recordar, en format acústic, els inicis de la banda, les seves cançons més estimades i conèixer algun tema del seu nou treball, que havien de presentar en una gira estroncada per la COVID-19.

El Petit de Cal Eril i Ferran Palau.

El cap de setmana següent s’obrirà amb un altre concert doble, el dia 26 de juny protagonitzat per Sanjosex i Meritxell Neddermann, al camp de futbol de la Pera. Carles Sanjosé, Sanjosex, torna després de Festival (2014) i Càntut (2016, amb Carles Belda) amb nou treball sota el braç titulat Dos somnis, les primeres cançons originals que presenta després de sis anys. La cantant i pianista maresmenca Mertixell Nedderman continuarà amb la presentació del seu primer àlbum, In the Backyard of the Castle, que es va estroncar amb el confinament. El dia següent, també a la Pera, al mateix camp de futbol, arriba la cirereta del festival, l’Andrea Motis, en una nova edició del Jazzpera. Motis, trompetista, cantant i compositora, després d’una trajectòria impecable que va iniciar molt jove, va fer el seu debut en solitari amb el prestigiós segell Impulse! Records, amb qui va publicar els àlbums Emotional Dance i Do Outro lado do Azul. Motis anirà acompanyada del fabulós quartet format pel contrabaixista Joan Chamorro, el pianista Ignasi Terraza, el bateria Esteve Pi i el guitarrista Josep Traver.

La trompetista, cantant i compositora Andrea Motis.

Mantenir viva la cultura

El leitmotiv L’espectacle ha de continuar és una declaració d’intencions per part de l’organització de l’Ítaca, que reivindica la necessitat de mantenir viva la cultura i contribuir a la supervivència d’un sector que fomenta la creativitat i el pensament crític per generar una societat més lliure. Omplir les actuacions programades vol dir contribuir al manteniment i supervivència del festival de l’Empordà, una proposta cultural, popular i festiva. Els concerts es celebraran en espais de grans dimensions que permetran garantir les distàncies de seguretat, la platea ocuparà la meitat del terreny de joc, mentre que l’altra meitat es reservarà a l’acollida.

El cantautor bisbalenc Sanjosex.

Es seguiran els protocols establerts per garantir la salut de tothom. Els espectadors rebran dies abans del concert un correu electrònic amb informació sobre la normativa fixada per l’organització. Les localitats no són numerades, l’organització adjudicarà les places per ordre cronològic de compra i s’assignaran el mateix dia del concert durant l’acomodació. Les persones que comprin primer ocuparan les cadires més properes a l’escenari. D’acord amb la normativa, està previst que els nuclis familiars i unitats de convivència puguin seure junts, per a la qual cosa és imprescindible comprar totes les entrades juntes amb una sola operació.