‘Llegat: Paisatge humà dels calls’

El Museu d’Història dels Jueus de Girona presenta, des de mitjan mes de juny, l’exposició Llegat: Paisatge humà dels calls, que té com a objecte posar de relleu els noms de les principals famílies jueves medievals que un dia van formar part del país. Per bastir la mostra s’ha fet una recerca exhaustiva en la documentació escrita existent, a l’entorn de famílies vinculades a alguns del calls medievals més representatius de diferents territoris de Catalunya i Balears. Famílies i cognoms que constitueixen un llegat immaterial, vinculat en ocasions al llegat físic i monumental, però que el transcendeixen. La recuperació del patrimoni històric jueu s’ha centrat en la documentació, recuperació i rehabilitació -en ocasions- de restes arqueològiques o arquitectòniques, deixant de banda les persones, els habitants de les jueries medievals. L’exposició, comissariada per Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, és un intent de corregir aquest dèficit.

casesjueves
Reconstruccions: Jordi Sagrera

 

Les conversions o l’exili va marcar destins diversos per aquestes persones, però segons els responsables de l’exposició, es poden “resseguir les traces d’alguns d’aquests itineraris personals i familiars, mentre que d’altres resten en la memòria oral d’algunes famílies escampades arreu del món a partir de 1492 i també es manifesten en els seus cognoms, que s’han transmès per generacions a l’interior de les comunitats sefardites. Recuperant-ne la memòria, en recuperem el nom“.

Respecte el call medieval gironí, l’investigador de la Universitat de Girona, Jordi Sagrera, ha identificat sobre plànol -exposat a la mostra- cognoms rellevants de l’època, com ara Caravida, Falcó, Ravaya o Aninay. A més de la documentació escrita, algunes fotografies i vídeos completen la informació sobre l’evolució d’algunes d’aquestes nissagues. Arran de la recerca realitzada per muntar l’exposició, s’han descobert indicis de descendents de Bonastruc ça Porta al Marroc i als Estats Units. L’exposició és visitable fins el proper 30 de setembre.