La Fira del Llibre Prohibit

La censura, en totes les seves formes, ha estat sempre una acèrrima enemiga de la creativitat, que és el mateix que dir que ha estat enemiga de la Cultura en tant que limitadora del dret a la llibertat d’expressió. La censura franquista és la més recent pel que fa a l’evidència. La censura aplicada a la literatura és el punt de partida de la Fira del Llibre Prohibit, que enguany arriba a la seva tercera edició i que es celebrarà el 16 de juliol (de 17h a 0.30h) a la Plaça de Catalunya de Llagostera. Aquesta fira, organitzada sense ànim de lucre per l’entitat Can Toni de les Eugues de Llagostera, posa el focus en la censura a través de xerrades, exposicions, parades de llibres i activitats diverses relacionades amb aquesta temàtica. També s’hi tracta però, la censura aplicada en altres àmbits culturals com la música o el teatre mitjançant la programació de concerts i representacions teatrals.

La novetat d’enguany és que la fira ha promogut, amb la col·laboració de la biblioteca de la Universitat de Girona, un concurs de book trailers . Els deu finalistes es projectaran el 28 de juny (19.00 h) a l‘Espai 22 de la Llibreria 22 de Girona, dins la presentació d’aquesta edició de la Fira del Llibre Prohibit. A més de la projecció, l’acte es completarà amb un recital de poesia prohibida a càrrec de poetes gironins.

Hi ha programades nombroses activitats: una trobada d‘instagramers amb l’etiqueta #InFLlibreProhibit16; una exposició de llibres censurats, dedicada en aquesta edició a la censura per motius eròtics i/o obscens; un acte titulat Llibrertinatges basat en indulgències literàries i intercanvi de llibres; parades de llibres que han patit censura arreu del món; un vermut-tertúlia en què hi participaran Rafel Nadal, Josep M. Fonalleras, Jaume Figueras, Vicenç Villatoro, Guillem Terribas, Cesk Freixas, Marc Romera i Isabel-Clara Simó (cal inscripció al web de la fira); microconcerts en què s’interpretaran temes censurats o d’autors perseguits a càrrec d’artistes i grups com Sotrac, Sílvia Comas, Rusó Sala, Dumpy Lobsters i Benisfri; un conte-taller basat en el relat Alícia al País de les Meravelles; projecció dels vídeos finalistes i  entrega de premis del concurs de book trailers i un concert de cloenda a càrrec del cantautor Cesk Freixas. Per finançar alguns dels esdeveniments, la fira ha engegat un verkami molt humil de 1.500 euros amb aportacions a l’abast de totes les butxaques.