Lluèrnia, el foc i la llum transformen Olot

Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, es celebrarà a Olot des de la posta del sol fins a mitja nit del dissabte dia 10 de novembre. Lluèrnia és una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, que evoca l’entorn volcànic de la capital de la Garrotxa. Artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyaran els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels Instituts i escoles d’Olot i la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres, redescobriran els espais quotidians de la ciutat.

L’any passat es va haver de suspendre el festival per la coincidència d’aquest amb la gran manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics, de manera que la pràctica totalitat de les propostes són les que estaven previstes per llavorsEl Vermut dels Enlluernats marcarà l’inici del compte enrere pel Lluèrnia quinze dies abans del festival. Els autors de les diferents instal·lacions les presentaran públicament a la Sala d’Actes de l’Hospici el dissabte 27 d’octubre a les 11 h.

‘Big dancers’ tancarà el festival

La programació de l’edició d’aquest any inclou més de 50 instal·lacions i el festival el clourà l’espectacle final Big Dancers, de la companyia El Carromato de Cádiz. L’Hort de la Llum estrenarà ubicació a la Plaça de les Rodes, sota el títol O. Els hortolans són l’estudi d’arquitectura gironí Bosch-Capdeferro. D’altres instal·lacions o espectacles destacats són …the silence after, de l’escultor de llum Tom Carr, amb una dilatada trajectòria internacional; Entreintermitències, dels voluntaris de Lluèrnia al carrer Terrassa; a la plaça de braus Xevi Bayona i Alex Posada muntaran una esfera de cinc metres de diàmetre composta per més de 317 bombetes i més de 1.000 miralls; Lola Solanilla ha ideat una gran instal·lació, Gall, gallina o pollet, per a la qual necessitarà més de 150 col·laboradors; el Taller de Magnèsia presentarà Il·luminàncies al cementir municipal, mentre que el grup de l’ETSAB-UPC de Xavier Solsona ha ideat Hellcome, una enigmàtica porta d’entrada a l’infern. D’altra banda, també promet ser espectacular la instal·lació col·lectiva L’Animalari del Firal que aplegarà totes les escoles d’Olot i els contorns, amb dibuixos d’animals de totes mides fets pels alumnes, ballant al ritme de la música de Camille Saint-Sëns, El carnaval dels animals.

De manera similar al Sismògraf, un festival de dansa i moviment olotí que té rèpliques, el LLuèrnia provoca fumaroles. La primera és Lluèrnia Lumière, un espai que vincula el cinema amb el festival, una conferència del Dr. Arquitecte Xavier Monteis, una exposició de fotografia de Tat Vilarrasa o sessions de Human Brush al Teatre Principal, a càrrec del grafiter i artista visual Vincent Glowinski, són algunes d’aquestes fumaroles. Lluèrnia és un d’aquells festivals que va començar de manera discreta, sense gaire remor i poc a poc ha anat creixent fins a convertir-se en un esdeveniment cultural i turístic de primer ordre que atreu milers de persones de les comarques gironines i altres contrades. Acosteu-vos a Olot i quedeu meravellats de com n’és de bonica la ciutat.