La llum i la música transfiguren la nau de la Catedral

La Catedral de Girona ha viscut tres nits de cap de setmana emocionants, amb les sessions diàries (2 divendres, 3 dissabte i 3 diumenge) de l’espectacle immersiu de llum i so Transfiguració de la nau, imaginat i dirigit per l’artista visual Xavi Bové amb motiu de la commemoració del 600 aniversari de la construcció de la Catedral. Ha estat l’oportunitat per al públic d’accedir a la nau gòtica més ampla del món sense columnes (23 metres d’amplada i 34 d’alçada) i admirar-la des d’un altre punt de vista, sempre, això sí, amb la presència de l’etern orgue que trenca la que podria ser una meravellosa perspectiva, tot i tractar-se d’un dels millors orgues romàntico-simfònics del país.

L’espectacle era d’un quart d’hora de durada aproximadament i consistia en una coreografia lumínica, acompanyada de música minimalista resultant de la fusió de l’estil clàssic contemporani amb tocs d’electrònica. Tant la coreografia lumínica, amb moments molt espectaculars, com la música, van ser creades expressament per a l’ocasió. L’objectiu és apropar el patrimoni als gironins, en aquest cas la Catedral de Girona, i cal dir que ho aconsegueix, ja que totes les sessions es van omplir i, si se n’haguessin fet més, també s’haurien omplert. En les dues primeres sessions la música va sonar en directe, de la mà de 10 músics de la GIOrquestra de Girona i de l’organista Pau Riuró.

El públic, unes 500 persones per funció, s’asseien en unes files de cadires disposades entre l’altar avançat amb el seu majestuós baldaquí d’argent i les fileres de bancs a tocar de l’orgue. Aleshores començava la coreografia: seguint la música els projectors de color blau o blanc entrecreuaven els seus feixos de llum, que fendien l’espai movent-se amb agilitat o miraven de fixar l’atenció del públic sobre alguns dels elements patrimonials més destacats de la nau, com ara les quatre claus de volta -impossibles de distingir amb la deficient il·luminació habitual del temple-, que van resplendir, capitells i columnes. El públic va acollir amb interès la iniciativa, que suposa un cert acostament a la gent d’un temple que no té massa predicament entre els habitants de la ciutat, que sempre l’han vist com l’oposat a Sant Feliu, que viu molt més obert, de cara a la ciutat.

Donar continuïtat a aquesta iniciativa, fins i tot sota altres formes -peces de mapping, per exemple, aprofitant el patrimoni iconogràfic que conté el tresor de la Catedral-, podria reforçar el lligam del temple amb la ciutat i constituir un atractiu turístic de primer ordre. L’espectacle va generar, òbviament, un considerable moviment a les xarxes socials, de les quals aquí en teniu una mostra.

 

 

#transfiguracio de la nau – Today Last Night -@patrimonicatedraldegirona

Una publicación compartida de xavibove (@xavibove) el

 

Ahir a la nit a la Catedral de Girona, crec que hi havia una instal•lació del @sonarplusd 😉

Una publicación compartida de Gina Tost (@ginatost) el

 

 

 

Imatge portada: @xavierpalencia (Instagram)